100 år siden Norge sjokkerte fotball-verden

HISTORISKE: Norge var det første landet som slo England i et internasjonalt mesterskap. Resultatet var et «sjokk» for alle – ikke minst i England, som hadde vunnet OL-gull i fotball både i 1908 og 1912. Odd hadde to spillere i OL-troppen i 1920; tomålscorer Einar «Jeja» Gundersen og backen Per Skou.Foto: Scanpix/Arkiv

HISTORISKE: Norge var det første landet som slo England i et internasjonalt mesterskap. Resultatet var et «sjokk» for alle – ikke minst i England, som hadde vunnet OL-gull i fotball både i 1908 og 1912. Odd hadde to spillere i OL-troppen i 1920; tomålscorer Einar «Jeja» Gundersen og backen Per Skou.Foto: Scanpix/Arkiv

Av

SKIEN: Hva er den største internasjonale bragd Norges herrelandslag i fotball har utført?

DEL

(Telemarksavisa) Ja, hva mener du? Her kan vi nok diskutere så vi blir både gule og blå – (nei da, svenskene har ingen ting med dette å gjøre!) Mange vil nok hevde at 2–1 over Brasil i VM i 1998 – med Kjetil Rekdals straffespark fem minutter før slutt – er vår største bragd. De som har levd litt lenger har «Bronselaget» å slå i bordet med. 2-0- seieren i Berlin-OL mot hjemmefavoritten Tyskland i 1936 – med Adolf Hitler på tribunen – og deretter 3–2-seier mot Polen i bronsefinalen. Vi har slått både Tyskland, Italia og Spania flere ganger. For ikke å snakke om seiere mot selveste England!

La bare oss «fotballgale» få lov til å mimre litt mer nå. For det er nemlig en dato som er skrevet i gullskrift i fotball-Norge – nemlig 28. august 1920. I disse dager er det altså 100 år siden det norske landslaget presterte et av sine største bragder – ja, kanskje den alle største i hele vår fotballhistorie. Denne bragden blir imidlertid ofte både glemt og utelatt i livlige fotballdiskusjoner.

La oss nå gå rundt 100 år tilbake. I 1908 spilte Norge sin første landskamp – mot Sverige i Göteborg. Norge var «frekke» nok til å ta ledelsen, men til slutt vant søta bror hele 11–3. I 1913 greide Norge 1–1 mot Russland i Moskva i vår landskamp nummer 10. Det var den første landskampen Norge spilte uten å tape. I 1917 kom det største tapet gjennom alle tider da Norge ble sendt hjem fra København med tap 0–12 mot Danmark!

Men året etter – i 1918 – kom vår første seier da nettopp Danmark ble slått 3–1 på Frogner stadion. Det var vår landskamp nummer 28. Og senere på høsten det året kom seiersvante svensker til Oslo for å gi nordmennene en skikkelig lærepenge. Men nå møtte de et norsk lag som ikke hadde respekt for svenskene. Kampen endte 2–1 til Norge som dermed også ble best i Norden.

La meg bare skyte inn at Norge i året etter – 1919 – kom vår første seier på bortebane da Sverige ble slått hele 5–1 i Göteborg.

Nå må vi tilbake til slutten av august i 1920 og «gullskriften». Norge var med i fotballens OL-turnering. Med matpakker i hånda entret nordmennene toget med kurs for Antwerpen der OL ble arrangert. I første kamp skulle Norge møte England – fotballens hjemland – der det var spilt landskamper siden 1872. Da Norge spilte sin første kamp i 1908, hadde England spilt hele 91 landskamper! Så sikre på seier mot Norge var England at de møtte med sitt amatørlandslag. En haug pressefotografer tok alle på plass bak Norges mål.

Nå ga imidlertid gutta fra det høye nord engelskmennene noe å tenke på. Bare 13 minutter var spilt da ballen føyk inn bak Englands keeper. Det var Odd og Skiens Einar «Jeja» Gundersen som sørget for norsk ledelse. Men gleden varte ikke lenge – i det 25. minutt utliknet engelskmennene. Rett etter pause tok Norge igjen ledelsen. Og nok en gang var det «Jeja» som var sist på ballen. 10 minutter senere fastsatte Fredrikstad-gutten Einar Wilhelms sluttresultatet til 3–1.

Norge var det første landet som slo England i et internasjonalt mesterskap. Resultatet var et «sjokk» for alle – ikke minst i England, som hadde vunnet OL-gull i fotball både i 1908 og 1912.

Men allerede neste dag måtte Norge spille sin neste kamp. Motstander var Tsjekkoslovakia. Slitne nordmenn tapte 0–4. I neste kamp ble det også tap – 1–2 mot Italia – etter ekstraomganger. Blant de 17 land som deltok i OL i 1920, ble Norge nummer 7. Belgia tok OL-gull på hjemmebane.

Odd hadde to spillere i OL-troppen, Einar «Jeja» Gundersen og backen Per Skou som spilte 41 landskamper og senere ble både president i Norges Fotballforbund, æresmedlem i Lyn og tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull.

Nå er det 100 år siden denne fotballbragden – kanskje Norges største «fotballsensasjon» noensinne!

Artikkeltags