17.mai på gummihjul – men ikke rom for tut og kjør

Kolonnekjøring over Haukeli en kald vinterdag er en utfordring. I et korona 17.mai tog på gummihjul fra Hovin til Rjukan er det heller ikke rom for tut og kjør-holdninger.

DEL

17.mai inviteres alle til et unikt arrangement - et folketog av biler og feststemte innbyggere. Bilkortesje fra butikken i Hovin og butikken i Tessungdalen, som møtes i Tinn Austbygd, og kjører videre til Rjukan. Etter hvert som kortesjen nærmer seg Rjukan vil biler slutte seg til. Det er Tinn kommune som står som arrangør av fest-kortesjen.

- På grunn av koronapandemien må vi gjøre noen endringer på 17.mai arrangementet. Mange har sagt de vil slutte seg til kortesjen og det er veldig hyggelig, men for at det skal bli vellykket og forsvarlig gjennomført - så må folk ta hensyn, understreker ordfører Steinar Bergsland, som også er leder i 17.mai komiteen.

ROS-analyse

Tinn kommune har gjort en risiko- og sårbarhetsanalyse av arrangementet, slik en nå er pålagt å gjøre.

- Dette gjøres for å få et sikkert arrangement. Skulle det komme uforutsette hendelser, så er vi lettere i stand til å takle dette når vi har gått gjennom arrangementet i detalj, sier Vivian Mathisen, som koordinerer arrangementet.

Et stort apparat er satt i sving for å gjennomføre arrangementet. Ambulansetjenesten er blant annet varslet.

- Politiet vil kjøre i front, mens en brannbil fra Tinn brannvesen utgjør baktroppen, forteller hun.

50-meters regelen

- Hvor stor avstand skal det være mellom bilene?

- Politiet anbefaler å kjøre med slik avstand at bilen bak fyller hele bakspeilet. I praksis 50-70 meter. Viktig å ikke kjøre for tett og forbikjøringer er ikke tillatt. Mye skjer, men sjåførene må ha fokus på veien, understreker hun.


Sikkerhetsradio

Radio Rjukan vil binde det hele sammen.

- Lytt på lokalradioen underveis. Den fungerer også som en sikkerhetsradio som vil holde deltakerne oppdatert, sier hun.

Bilene, ikke minst alle veteranbilene, kommer til å være pyntet med flagg og bjørkeløv.

Kortesjen ender opp i Rjukan Næringspark - rett ved Syretårnet.

Her blir det tale ved ordfører på Hydro Rjukan næringspark, der bilkortesjen stilles opp. Russen holder sin tale etter ordførers tale.

- Folk må holde seg i bilene av koronagrunner. Talene vil bli overført via lokalradioen.

Toaletter?

- Hva med toaletter?

- Det er ikke satt opp toaletter underveis, så her må folk ta forbehold om væskeinntak og så videre, understreker Vivian Mathisen.

Tinn kommune er arrangør av det offentlige arrangementet Speidertog og Bilkortesje på 17. mai.

Beskrivelse av arrangementet: Speidertoget går fra Admini til Rjukan kirke. Speidertoget stopper på Torget. Der er det flaggheising og blomsternedleggelse ved Kjakan statuen. Derfra går toget videre til Rjukan kirke, der det spilles nasjonalsang og holdes tale.

Bilkortesje fra butikken i Hovin og butikken i Tessungdalen, som møtes i Tinn Austbygd, og kjører videre til Rjukan. Biler kommer til i kortesjen underveis på vei til Rjukan. Tale ved ordfører på Hydro Rjukan næringspark, der bilkortesjen stilles opp. Russen holder sin tale etter ordførers tale.

Artikkeltags