20 tonn vann til hver hageeier- helt gratis

REGN OVER TINN: I løpet av det siste døgnet falt det trolig så mye som 200 millioner kubikkmeter regnvann innenfor Tinns grenser.

REGN OVER TINN: I løpet av det siste døgnet falt det trolig så mye som 200 millioner kubikkmeter regnvann innenfor Tinns grenser.

Hvis du har en hage på ett mål på Rjukan, ja så fikk du nesten 20 tonn regnvann helt gratis siste døgn.

DEL

Kraftige regnbyger, lyn og torden for over Tinn siste døgn. Mange våknet natt til søndag av intense regnskyll som slo mot hytte- og hustak over kommunen med fem vanndråper i kommunevåpenet.

Regnmåleren til Tinn brannvesen på Svadde viste 19,6 millimeter vann søndag morgen klokka 8.00. Det var det som hadde falt ned siste 24 timer. I Austbygde viste en tilsvarende måler 7,7 mm nedbør i tidsrommet. I perioden fredag til lørdag ble det ikke registrert en dråpe i begrene. Mange lynnedslag skapte problemer på strømnettet i Tinn og noen få steder på telefonnettet, men de store nedbørsmengdene skapte ingen alvorlige problemer i kommunen. Det melder Ivar Bakstad, vakthavende ved Tinn brannstasjon i helga.

Så røyk stige opp - mistanke om brann

- Vi har hatt mange døgn opp gjennom med langt mer nedbør enn dette, men her kom det fort og mye. Da kan det bli mye vann i enkelte bekkeløp og i overvannsnettet. Det gikk greit denne gangen. Ingen større skader som vi har sett eller fått melding om. På våren kan det være en utfordring når store nedbørsmengder drar med seg fjorårs løv og kvist ned mot ristene. Så langt ut på sommeren er bekkeløpene skylt gjennom så vi slipper gjerne bekker på avveie, fortalte han til RA i formiddag.

Brannvesen fikk tips om en mulig brann på Bruflot i Vestfjorddalen.

- En innringer så store mengder røyk som steg opp. Vi tok en runde, men så ingenting som tydet på brann. Det kan ha vært vanndamp da det har vært veldig varmt noen dager tidligere. Selv om det ble bomtur setter vi pris på at publikum melder ifra når de har mistanke om brann eller bekker på avveie, presiserer han.

138 mm på ett døgn i 1927 !

19 millimeter er småtteri mot mengdene som styrtet ned over Tinn den siste uka i juni 1927. På det meste falt det den gang 138 millimeter regn på ett døgn. Alt regnet og snøsmeltingen medførte at seks mann omkom for 93 år siden - da en sandsilo kollapset på Hydros fabrikkområde. Alt vannet utløste ras og ødelagte veier og innmark over hele Tinn.

Uansett kom det ned noen tonn over Tinns mange kvadratkilometer i helga. Bakstad opplyser for øvrig at én millimeter regn tilsvarer en liter vann per kvadratmeter. Det betyr at har du en hage på et mål på Rjukan – altså 1000 kvadratmeter – så fikk du 19,6 tonn vann innenfor hagegjerdene, mens en hage i Austbygde tilsvarende fikk 7,7 tonn siste døgn.


Dette er også et regnestykket

Sett at Tinn fikk 10 millimeter regn sist døgn - for å ta et snitt

Det betyr over 10 liter vann per kvadratmeter.

Tinns totale areal er 2045 kvadratkilometer

Det vil si 204 500 000 000 kvadratmeter.

Som igjen vil si 204 500 000 000 liter vann

Eller 204 500 000 tonn med vann over Tinn siste døgn.

Så kan vi tenke oss at alt dette vannet rant ned i Tinnsjøen tilslutt

Tinnsjøen har et beregnet vanninnhold på gjennomsnittlig 9,7 milliarder kubikkmeter

Altså minst et tonn vann til hvert menneske på jorda hvis en skulle delt det ut.

Regnværet siste døgn tilsvarer likevel bare en liten vik eller fjordarm i Tinnsjøen

- altså 0,2 milliard kubikkmeter eller 200 millioner kubikk vann


Artikkeltags