Landslagseventyret på 90-tallet der Egil "Drillo" Olsens "Drillos" ble verdens nest beste fotballag er blitt dokumentarfilm. Fredag er det norgespremiere, også på Rjukan kino, og tilfeldighetene vil faktisk ha det til at det er den dagen Drillo selv fyller 80 år. Kinosjef Robert Jenbergsen som har sett filmen på det første filmtreffet siden før koronapandemien startet synes den var strålende.

- Jeg hadde opprinnelig ikke trua på denne, men jeg må bare bite i støvet. Den er rett og slett både rørende og fantastisk. Et herlig tilbakeblikk på da Norge nådde verdenstoppen i fotball, og Drillo ble tidenes norske landslagstrener med en statistikk som ingen kommer til å slå, sier Jenbergsen, klar over at de som har vokst opp de siste 25 åra knapt veit hvordan dette var.

- Filmen er en nostalgitrip for de som opplevde det, og de som ikke er gamle nok bør også se den, for det er jo en helt utrolig historie. Det er knapt så du tror på at det virkelig skjedde. Norge ble et av verdens beste fotballag under Drillo som var en av dem som innførte dataanalyse i fotballen, sier Jenbergsen, som håper på mange på kino.

Håper mange kommer

- Det er jo en utrolig historie. Du får ikke bedre fredagsunderholdning enn dette. Så jeg håper det blir skikkelig mange på kino, slik at det blir en magisk stemning, for denne filmen gir frysninger på kino og fortjener det. Det er norsk idrettshistorie som alle vil glede seg over, også de som ikke er opptatt av fotball, sier Jenbergsen, som forteller at mye hittil ukjente filmopptak også er med i filmen, blant annet opptak gjort i garderober, blant annet av Jahn Ivar "Mini" Jacobsen.

Fra fiasko til suksess

23. juni 1998: Gatene i alle Norges byer er tomme. En hel nasjon holder pusten. På gressmatta i Marseille legger Kjetil Rekdal ballen på straffemerket. Brasils keeper Claudio Taffarel hopper rolig på målstreken og ser mot nordmannen.
Gjennom TV-en høres stemmen til Arne Scheie: «Nå, Kjetil Rekdal. Det viktigste sparket på en fotball i Norges Fotballforbunds historie… »

Bare et tiår tidligere var norsk fotball på randen av konkurs. Hva var det som forandret oss?

"Alt for Norge" er kinofilmen om Egil «Drillo» Olsen, hans mannskap og reisen de tok det norske folk med på gjennom 90-tallet. Drillos ble symboler på en nasjon i stor endring. Gjennom personlige opptak og i stor grad nytt videoarkiv tar denne filmen deg med i spillerbussen, garderoben og på innsiden av eventyret du kun har sett fra tribunen eller foran TV-en.

Filmpremieren er utsatt én gang på grunn av koronapandemien, men fredag er den endelig klar for kino. Filmen går også søndag.