Gå til sidens hovedinnhold

Åpent brev til Runar Lia

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg leser i RA i dag at det snart stiftes et nytt politisk parti, og at stiftelsesmøtet skal holdes på Vemork 28. februar. Jeg setter pris på politisk mangfold, og gleder meg over at alle stemmer blir hørt i dette landet, men jeg mener det er en tid og et sted for alt. Når det gjelder opprettelsen av dette partiet, mener jeg de har bommet på begge.

Owe Ingemann Waltherzøe sier det er to politiske temaer der partiet kan fremstå kontroversielt, og det er klima og innvandring.

28. februar er ingen hvilken som helst dato på Vemork, for natta mellom 27. og 28. februar i 1943 foregikk den dramatiske operasjon Gunnerside akkurat der. Dette er grunnen til at jeg mener at tidspunktet er helt feil. Bare timer etter at dere arrangerer «I sabotørenes fotspor», og mellom utstillinger som «Tungtvannsabotørene», «Helter i Telemark» og omvisning i tungtvannskjelleren, kan man altså oppleve stiftelsen av et parti som sier at de vil ha en restriktiv innvandringspolitikk, og at de på enkelte områder kan gå lenger enn FrP. Med tanke på historien som både formidles og bor i veggene på Vemork, på menneskesynet som var bakgrunn for krigen, og på alle de norske flyktningene som befant seg både innenfor og utenfor egne landegrenser, synes jeg det er upassende å legge dette arrangementet til denne datoen.

Når det gjelder stedet for stiftelsen, synes jeg det også er merkelig. I maskinhallen på Vemork, der vannkraft ble brukt for å produsere elektrisk energi, som har status som kulturminne i norsk kraftproduksjon, og er en grønn og fornybar energi som vi er så stolte av, akkurat der skal partiet som omtaler seg selv som "olje- og gassnæringens forlengede arm" etableres.

Jeg lurer på om Runar Lia har blitt forespurt om å ha dette stiftelsesmøtet på NIA, for dette er ikke en god ide, og langt ifra hva vår stolte krigshistorie og industriarv skal assosieres med.


Jenni Kvaran