Egentlig var planen å åpne kaféen "Best Før" til sommersesongen ifjor, men både koronapandemi og prosjektøkonomi satte en stopper for det, men nå er det meste på plass, deriblant alt som trengs til kjøkkenet, der solspeil-Martin Andersen nå viser fram kokkekunstene sine. Hva er det ikke den mannen kan! Nå har han tatt online-kurs i pannekakelaging, eller crêpes som det heter på fint fransk, og da er det snakk om både middagspannekaker med spennende tilbehør og dessertpannekaker med søte og friske smaker. Nå kan du ta turen innom den bærekraftige kaféen som er en del av kunst-, kultur- og Solar Punk-prosjektet på Rjukan, og se den slik den er tenkt, bygget opp på brukte møbler og kunst på veggen, og samtidig ta med deg en pannekakemiddag hjem.
- Vi kan ikke ha noen stor åpning, så vi satte ut "Åpent"-skiltet i det stille nå til påske, og holder litt "laboratorium" der vi tester ut konseptet, og flere har stoppet og kommet innom, fordi det ser skiltet. Alt nå må jo skje med korona-restriksjoner, men vi har take-away for de som er interessert, og alle er velkomne innom, sier Andersen.
Han har hjelp av Margrethe Kolstad Brekke som representerer Rjukan Solar Punk Academy.

Les tidligere RA-sak: Her blir det kunst og kafé så snart korona slipper taket

Best Før

- Det er laboratorium der det tilbys pannekaker med diverse smaker på menyen. En ny smak hver dag nå, i tillegg til dessertpannekaker. RA fikk en prøvesmak på begge deler, og det var framifrå vare, med spennende smaker. I tillegg fås det naturligvis kaffe og andre forfriskninger. Det er salte og søte crêpes, og en ny variant hver dag, og så tester vi hva folk liker. Nærmere sommeren blir det faste åpningstider og full rulle. Vi har også med Jarle Flåten som er vegan-konge, og skal være med på kjøkkenet. Ellers satser vi i konseptet på samarbeide med lokale butikker, på å redde mat som ellers ville havnet i containere, for "Best Før" skal dreie seg om å redde mat fra å bli kastet, forteller Andersen.
Margrethe Kolstad Brekke forteller hvordan prosjektet skal utvikle seg videre.
- Vi har fått støtte fra Sparebankstiftelsen til industrikjøkken, der vi også skal ha "Folkekjøkken", for å ta matsvinnproblematikken videre. Vi planlegger besøk av Tromsø Folkekjøkken som har jobbet mye med dette. Matsvinn er en stor sak i Norge og den vestlige verden som man nå vil finne på løsninger på. Og da blir den lille byen Rjukan en del av det, forteller Kolstad Brekke.
- Og så blir det mye andre aktiviteter. Samarbeid med kunstnere og akademia, og et kunstprosjekt om borgerlønn, som kommer etterhvert som korona tillater det. Vi har mye på gang, forteller hun.

Les tidligere RA-sak: Solarpunk - Kunst og industri-verdensarv hånd i hånd

Solarpunk-prosjekter

Det blir en myk start, og nå har Martin laget interiøret for hånd, og det blir vel en attraksjon i seg selv, ikke minst for turistene.
- Samt at solspeil-Martin stå her og lager pannekaker til sommeren. Det blir nok stas for de som er opptatt av solspeilet, mener Margrethe.
- Det gjelder gjenbruk og bærekraft. I lokalet er bokbaren ferdig, en større jobb en Martin hadde trodd på forhånd, men med hjelp av teknikk og industriell produksjon på Rjukan videregående skole nærmer det seg ferdig.
- Solarpunk går videre, og det går på kunstskole, et podcast-prosjekt, og mye prosjekter som det ennå ikke er klart hvor vil ta veien, forteller Margrethe.
- Det er masse muligheter, men etter hvert blir det et Solarpunk-forlag, og det kan bli endel samarbeid med utdanningsinstitusjoner, blant annet Universitetet i Bergen og Natur og Miljø på Rjukan vgs. Alt dette kan ta mange forskjellige former, men det gjelder bl.a. matsvinn og andre bærekratsprosjekter. Korona gjør det litt vanskelig å planlegge om dagen, men det har gitt bedre tid til å planlegge og utvikle prosjektidéer, forteller Kolstad Brekke.
- Så får det bli fest og festivaler her etterhvert, men det er umulig å sette datoer i dagens situasjon, sier Martin.
- Nå holder vi åpnet for de som vil, så får vi ta det som det kommer. Når åpent-skiltet er ute, er det bare å ta turen innom. Men gjerne med munnbind akkurat nå, ler Andersen!

Les tidligere RA-sak: Dette er Solarpunk