Gå til sidens hovedinnhold

Avlyst - men Aasen-kvelden kan bli flyttet

Den 8.mars - på kvinnedagen - skulle det vært et stort arrangement på Såheim Folkets hus om politikeren og kvinnesakspioneren Augusta Paashe Aasen. Nå er det avlyst.

For abonnenter

- Dette er grunnet den usikre situasjonene som korona pandemien har satt oss i, sier Brit Wesseltoft på vegne av arrangement komiteen.

Den kvelden skulle forfatter Arild Bye kommet til Rjukan for å presentere Augusta Paasche Aasen og hennes engasjement for kvinnesaken. Hun ble truffet av en flyvinge under et flystevne og døde brått i Moskva i 1922 - kun 42 år gammel. Noe som gjorde at hennes innsats nærmest gikk i glemmeboken, men Arild Bye har altså gjort en omfattende innsats for å løfte henne fram igjen - hundre år etter sin død. I 1920 ble hun gravlagt rett ved Kremls murer.

Forfatteren Arild Bye har vært på Rjukan tidligere for å presentere biografien han skrev om Kristofer Uppdal. Nylig gjorde han ferdig et nytt storverk om en dikter som også sprang ut av arbeiderbevegelsen - Arne Paasche Aasen (1901-1968) - sønnen til Augusta. Han var lyriker og mannen bak en rekke kjente sangtekster som "Vi bygger landet" , "De nære ting" og "Blåveispiken" . Under arbeidet med boka ble han også nærmere kjent med moren Augusta (1878-1920) og fant nok stoff til en egen bok om denne bemerkelsesverdige damen. Den nye boka heter Augusta Aasen - Viljen, striden, reisen : en livshistorie 1878-1920 (Foreningen Gamle Steinkjær, 2020).

Men selv om Bye ikke kan komme i denne omgang, så kan det være at han kommer tilbake når pandemien slipper taket.

- Vi i komiteen vil takke for engasjement, velvilje og lovnad om økonomiske bistand rundt arrangementet. Tusen, tusen takk. Vi har imidlertid ikke besluttet at arrangementet overhold ikke skal kunne arrangeres på et senere tidspunkt. Men det vil vi i så fall komme tilbake til, understreker Brit Wesseltoft.

Den glemte Aasen fram i lyset