Natt til lørdag, avfyrte en mann skudd mot utestedene London pub og Per på hjørnet i Oslo. To personer ble drept, og 20 personer ble skadet. Angrepet har skapt store redsels bølger inn i det skeive miljøet landet over. Det er mye vi enda ikke vet, men at det skeive miljøet i Norge står igjen som ofre, finnes det ingen tvil om.

Sjokk og vantro

Da jeg våknet lørdag morgen, til meldinger om at folk var trygge forsto jeg veldig lite av hva som hadde skjedd. I det overskriftene slo imot meg fra landets nettaviser, kjente jeg umiddelbart på en fullstendig lamslått følelse. Er det virkelig mulig i 2022? Det viste det seg altså at det var. En dag som skulle stå i kjærlighetens tegn, hvor vi landet rundt skulle feire at det i år er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili, ble brått snudd til en mørk dag med tårer og redsel. At vi skulle leve sammen hver søster og hver bror med respekt for hverandre og mangfoldet, viste seg og ikke være så enkelt allikevel. En manns handlinger, klarte i løpet av en natt å rokke ved en hel nasjons trygghet.

Fordømmelse og samhold

Et samlet Norge svarte på angrepet med fordømmelse. Det var en sterk opplevelse å se på regjeringens pressekonferanse, og høre Anette Trettebergstuen snakke om regnbuen som ble malt sort. Samtidig var det en sterk følelse av samhold. Jonas Gahr Støre som de siste ukene har slitt med både krigen i Ukraina, kommunekaos på Sørlandet og økende renter formidlet et godt og samlende budskap om et inkluderende og mangfoldig Norge, som ikke skal la seg stoppe av terrorismens klamme klo. Som sin forgjenger Jens Stoltenberg, sto Støre frem i en krisesituasjon og forsvarte de norske verdiene.

Veien videre

Allerede lørdag ettermiddag, startet veien videre. Mengder av folk trosset politiet og marsjerte ut i gatene i Oslo. Regnbuen skulle igjen males med farger. Kampen for et raust, inkluderende og mangfoldig Norge fortsetter. Det er passende å avslutte med Stine Renates Såheims veldig kjente uttalelse til CNN fra 22 juli 2011 “ Om en mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi kan vise sammen”