Gå til sidens hovedinnhold

Barn i krig i familiefilmen Flukten over grensen

Artikkelen er over 1 år gammel

Noe så sjeldent som Norges første familielangfilm med tema om barn i krig er klar på norske kinoer denne helga. Flukten over grensen handler om barn på flukt fra jødeutryddelsen under den andre verdenskrigen i Norge.

ÅRRETS FØRSTE STORE NORSKE KINOPREMIERE

Det knytter seg stor spenning til årets første store norske kinopremiere. Flukten over grensen er en familiefilm med temaet krig, basert på bok og manus av den hotteste norske forfatteren om dagen, Maja Lunde. Det er samtidig regidebuten til Johanne Helgeland som er utdannet ved den norske filmhøyskolen på Lillehammer.

Handlingen
Det er desember 1942, og fire barn er på flukt. Sarah og Daniel er jøder og skal sendes ut av landet. De har gjemt seg i kjelleren til Otto og Gerdas familie, men nå er de oppdaget og foreldrene arrestert. Otto og Gerda bestemmer seg for å hjelpe sine nye venner. Gjennom snøtunge skoger flykter de fire barna fra tyske soldater, der målet er å komme seg til Sverige. Det blir en flukt på liv og død. Heldigvis møter de gode hjelpere underveis. Men spørsmålet er jo hvem de egentlig kan stole på..
Flukten over grensen beskrives som en spenningsfilm fra krigen for hele familien, om tillit og vennskap, om frykt og om stort mot hos små mennesker.

Suksessforfatteren Maja Lunde
Suksessforfatter Maja Lunde skrev boken i 2012 og har siden opplevd eventyrlig suksess. Hun har også i mellomtida jobbet med planer om film der Rjukan skulle være mulig innspillingsted. Men så tok forfatterkarrieren av. hun fikk også filmet ungdomsromanen Battle (2014) et par år tilbake, og barnebøkene Verdens kuleste gjeng, men hun fikk en verdensomspennende suksess med Bienes historie, og har fulgt opp med Blå og nå sist Przewalskis hest. Barneboka Snøsøsteren har også blitt internasjonal suksess.
Flukten over grensen startet det hele, og er en spennende, rørende og tankevekkende historie basert på historiske hendelser.

- Hjertebarn
- Min første bok, og et av mine første manus, har endelig blitt film. Dette er et skikkelig hjertebarn! Jeg er så utrolig glad for samarbeidet med regissør Johanne Helgeland og produsent Cornelia Boysen. Synes filmen vår har blitt skikkelig god og gleder meg veldig til å dele den med verden 14. februar, sier Maja Lunde på sin facebookside. På facebook er det tydelig at de som står bak er utrolig stolte av filmen og spente på mottakelsen.
- Min egen far var 15 da han ble en av "gutta på skauen", der han blant annet hjalp folk over til Sverige som los. Så det har vært en ekstra fin opplevelse å få klippe en film som så godt skildrer hvordan det kunne være for barn i Norge å leve under krig, og hvor farefullt det var å redde mennesker som måtte flykte fra forfølgelse. Jeg håper filmen blir sett av riktig mange, og at den kan få oss til å se på det å være flyktning med nyansert blikk, sier klipper Jon Endre Mørk. Filmen er satt opp på Rjukan kino flere ganger iløpet av vinterferieuka.