Har du ikke fått papirutgaven av RA, Varden, Aftenposten eller andre utgaver i postkassa de siste dagene? Du er ikke alene.

Siden tirsdag 2. november har noen av avisrutene i Telemark hatt trøbbel med levering. Det har abonnenter i Tinn, ikke minst på Rjukan-strekningen, fått merke.

– Nå begynner det å komme på plass, også i Tinn, lover Rune Stenhaug, regionsjef Vestre Viken i Amedia Distribusjon.

Fulldistribusjon blir borte

Distributøren har lagt om de fleste rutene i hele Telemark, og med det har også antall ruter gått ned i Tinn.

De skal avslutte en forretning fra 1. januar, som de kaller fulldistribusjoner.

– Når vi ikke lenger skal distribuere reklame eller fulldistribusjon på aviser fra etter nyttår, så legger vi nå om rutenettet for å tilpasse det til produksjonen vi skal ut med i framtida, forteller regionsjefen før han fortsetter:

– For eksempel på Rjukan, hvor det var fire ruter, har det nå blitt til to. Da gjør vi rutene mer effektive, påpeker han.

Det henger også sammen med at stadig flere velger digitale abonnementer og at det blir stadig lengre mellom postkassene som skal ha papirutgaver.

(Saken fortsetter under bildet.)


– Rutene trenger oppdatering

Ifølge Stenhaug kan kvaliteten på rutene bli dårligere over tid hvis de ikke oppdateres.

Det er dette de er i gang med å forbedre nå.

Mange fikk ikke avisa den siste uka – og regionsjefen vet årsaken.

– Det er veldig vanlig. Vi har erfaring med at når vi tegner nye ruteoppsett, så blir det verre før det blir bedre, sier han og fortsetter:

– Altså når vi går på lufta med nye ruter, så bruker budene lenger tid. De oppdager feil som vi ikke har klart å oppdage på tegnebrettet. Dette blir rettet, og budene blir bedre kjent med ruta, og så kommer vi bedre inn i det. Vi varsler jo alltid kundesenteret og avisene om at fra «den og den datoen» kommer det nye ruter, så da kan det bli litt forsinkelser.

Bruker normalt noen arbeidsdager

– Hvor lang tid før folk kan forvente «normal» levering?

– Det bruker å gå noen dager. Nå vet jeg ikke hvordan det er på Rjukan, men fra Porsgrunn og Skien som vi har fått mange rapporter fra denne uka, brukes det normalt noen arbeidsdager for å få kjørt ruta inn ordentlig. Så har vi heller ikke hatt været med oss på denne oppstarten, og det gjør jo ikke akkurat at det går fortere, svarer Stenhaug.

– Det bruker å gå bedre og bedre for hver dag, normalt sett. Nå er det bare to ruter der oppe, men allerede dagen etter ruteendringen er noen ruter vesentlig raskere, og på torsdag er det ytterligere flere ruter som er raskere, opplyser han.

– Vi forbedrer jo kvaliteten på ruta. Den skal være mer effektiv slik at vi i snitt bruker litt mindre tid per levering. Dette gjøres som et ledd i et økonomisk insentiv også, understreker han.

Utålmodig redaktør

Egil Stensrud, ansvarlig redaktør i Rjukan Arbeiderblad, er ikke fornøyd med situasjonen og forventer at distributøren får rutene på plass umiddelbart.

– Vi lever ikke av misfornøyde abonnenter og den siste uka har det vært mange klager til oss. Jeg må medgi at tålmodigheten min er i ferd med å renne ut og jeg har sagt klart i fra at nå må leveringene snart gå som normalt. Nå skal det sies at på grunn av gravingen flere steder på Rjukan har det vært utfordrende for budene å komme fram. Det er heller ikke lett å være bud når bunker med aviser av ulike årsaker ikke kommer fram til de rette dropp-punktene, understreker han.

– Men alle abonnentene kan lese RA digitalt?

– Ja, ferske nyheter legges ut sju dager i uka fra morgen til kveld på nettet. Her finner en alle nyhetene vi produserer med en gang de er klare og før de kommer i papiravisa. Der er det også en del saker som vi ikke får med i papirutgaven. Men hvis man har et komplett abonnement og ønsker å bla gjennom papiravisa kan man også gjøre dette i e-avisa som ligger på våre nettsider. Dette er en digital kopi av papiravisa, forteller redaktøren.