Aasne bokbadet Lars Ove Seljestad

INTERESSANT: Det ble et hjertelig og interessant møte. Selestads erfaringer hjemmefra Odda som han har tatt med seg i sitt forfatterskap. Det ble mye om klassereisen, siden starten på Seljestads forfatterkarriere kanonsstartet med en slik debatt.

INTERESSANT: Det ble et hjertelig og interessant møte. Selestads erfaringer hjemmefra Odda som han har tatt med seg i sitt forfatterskap. Det ble mye om klassereisen, siden starten på Seljestads forfatterkarriere kanonsstartet med en slik debatt.

Det var et møte mellom to kolleger på samme forlag fra to søsterbyer som har tatt ulike veier i verdensarven, da Aasne Linnestå bokbadet Lars Ove Seljestad på Rjukan bibliotek.

DEL

FORFATTERMØTE PÅ BIBIOTEKETMens Aasne Linnestå har vokst opp på Rjukan, har Lars Ove Seljestad slitt barneskoa i Odda. de er begge varig preget av sin hjemby og har flyttet til sentrale strøk, hun til Oslo, han til Bærum. Hun har en dragning mot fjellet, han mot industribyen. Begge er kritikerroste og prisbelønnede forfatter på Aschehoug forlag, og de kommer fra to byer som hadde muligheten til å bli UNESCO-byer, men bare Rjukan ble med, mens Odda sa nei med minimal margin.

Godt oppmøte
Det var godt oppmøte - som vanlig - da Rjukan bibliotek inviterte til bokbad, der Aasne Linnestå for første gang inntok rollen som bokbader på sitt gamle favorittbibliotek, der hun slet ned dørstokken som barn og ung. Hun dro fra hjembyen etter ferdig artium på Rjukan videregående. På samme måte dra Seljestad fra Odd. 58-åringen er utdannet sosiolog, men har jobbet som industriarbeider og anleggsarbeider, men med en forfatter i magen. allerede fra han var 20 skrev han dikt, og noen av dem er med i hans rykende ferske diktsamling - Lyden av stein som flyttar seg under vatn - som kommer om fire uker, men som hadde førpremiere på Rjukan, og var til salgs etterpå.

Klassereise

Det ble et hjertelig og interessant møte. Aasne fortalte at hun hadde lest alt Seljestad har gitt ut, men det konsentrerte seg om starten på hans karriere og den siste diktsamlinga av produksjonen som også innebærer syv romaner og to diktsamlinger, som også den siste altså er med dikt fra de siste 30-40-åra samlet. Erfaringer hjemmefra Odda som han har tatt med seg i sitt forfatterskap. Det ble mye om klassereisen, siden starten på Seljestads forfatterkarriere kanonsstartet med en slik debatt.
Publikum storkoste seg med små ensetningsdikt og nærmest haiku-dikt til lengre dikt som dryppet smeltet metallindustriell melankoli og arbeiderstolthet. Og litt om sambygding Frode Grytten som er bokbadet på Rjukan før. Grytten kom fra andre sida. "Toppen" i Odda, mens seljestad kommer fra gølvet. Det ble mye om industri-historien og der var uunngåelig å stille noen spørsmål om det etterpå.

Verdensarv
- Hva mener du om at Odda takket nei til å bli med i verdenarven?
- Det splitta jo byen i to, og Odda har enda ikke ristet det av seg. Det var traumatisk, og selv om noen fortsatt håper på at de kan komme med, det har jo vært sagt, så tror jeg toget gikk den gangen for Odda verdensarven, sier Seljestad, som understreker at han så det hele på avstand, men var for.
- Det ble jo avgjort med mindre margin enn EU-debatten, og siden har debatten gått. Jeg tror ikke Odda var moden for den debatten. Kanskje fordi omstillingen og nedleggelsene kom seinere til Odda enn Rjukan, sier Seljestad.

Stolte

Linnestå er enig, og er stolt av hjembyen som verdensarvby.
- Det har vært et veldig løft for Rjukan, og jeg fryder meg hver gang jeg kommer hjem hit og ser arkitekturen, sier Linnestå.
- ja, det er jo mange av de samme som jobbet begge steder. Begge byer er byget samtidig, og de er veldig like i bebyggelse, så å komme hit er som å komme hjem, sier seljestad, og visert il at han har vært på besøk tidligere med en gruppe historieinteresserte på slep. Seljestad er opptatt av klassereisen og klasseskillet, som har vært en del av livet. Det var muligens sterkere i Odd enn på Rjukan.
- Jeg opplevde aldri noe klasseskille, ihvertfall da jeg vokste opp. Kanskje fordi mine foreldre ikke var arbeidere, men vi tenkte ikke på folks bakgrunn. Jeg lekte med direktørdøtre og arbeiderbarn. Tenkte aldri på det, sier Linnestå.
Etter bokbadet gikk flere av bøkene til Seljestad som varme hvetebrød og med signatur på kjøpet.
- Utrulig kjekt å få komma til Rjukan og snakka ordentleg om litteratur. Ein glimrande samtalepartnar i Aasne. Og for eit bra publikum! Eg diggar det røde bibliotek, sa Seljestad i en kommentar på facebook etter seansen.

Artikkeltags