Børre har fått kjæreste, men ingen romantikk for Tom og Pia

Fasanen Børre, som fikk et hjem på Landerud gård på Miland etter å ha vært uteligger noen måneder i Skien, har nå fått seg kjæreste; Belinda. Etter intens flørting fra Børre begynner Belinda nå å tine opp.

DEL

-Jeg dro og kjøpte Belinda på Kløfta, for jeg tenkte at Børre trenger en partner. Det gjør vi jo alle, ikke sant? Og Børre har virkelig fått farger og selvtillit etter at Belinda kom, sier Hilde Kittelsen Garden, som driver Landerud gård sammen med mannen Tor Ingar Garden.

-De første dagene var Børre på henne konstant for å parre seg, men nå har han roet seg litt. Det ser ut til at Belinda begynner å nærme seg ham også nå.

Eget sted

Samboerparet Børre og Belinda bor foreløpig i sykestua, hønserommet der fjærkre som blir mobbet eller er litt svakere får lov til å bo. Der er de samlet under sjefen Lille Brødsmule, den blinde hanen som rett som det er går rett på veggen eller prøver å parre seg med den arbeidskledde armen til Tor Ingar. Til tross for manglende syn har Lille Brødsmule et godt liv, og han treffer også blink med parringen sin innimellom. Det er hønene i rugekassen bevis på.

-Flere av eggene har vært befruktet, og vi venter kyllinger hvert øyeblikk nå, sier Hilde.

Børre og Belinda skal få eget sted å bo, for Tor Ingar er i ferd med å restaurere det gamle huset på gården til å bli et stort hønsebur, og i det skal fasanparet få sitt eget krypinn.

Alpakkaer

Det er slett ikke bare nebbete nyheter fra dyregården Landerud. Fire alpakkaer har funnet veien dit, og har vært der en uke nå.

-Det er uvante dyr, og vi har ikke helt lært oss hvordan disse fungerer. Men vi snakker og koser med dem flere ganger daglig, sånn at de skal bli vant til oss, sier Tor Ingar, som også har bygget et skur til dem der de kan søke ly når det trengs.

De fire alpakkaene, Frida, Odin, Loke og Tor, kommer fra Busnes Alpakka og Helge Anundskås.

-Helge har vært innom flere ganger etter at dyrene kom hit, så han passer på, sier Hilde.

Utstilling

Alpakkaen Frida skulle egentlig vært med på en alpakkautstilling i Flå rett etter påske. Det er nemlig slik at alpakkaer stilles ut på lik linje med hunder, og Frida er en flott alpakkadame som er verdt sin vekt i (g)ull.

-Hun skal nok tilbake til Busnes etter hvert, men vi vil vurdere å kjøpe de tre guttene, sier Hilde.

-Hva slags nytte har disse dyrene?

-Alpakkaer oppdrettes for ulla - den er kostbar og veldig god. De klippes en gang i året, og da sendes ulla til spinneri, forteller Tor Ingar.

-En annen nytte de har er at de skremmer bort rovdyr. Om de får snusen av et dyr som lusker, hyler de, sier Hilde.

Flere høns

I alt er det 14 nye dyr på gården, og nå er antallet cirka 70. To shetlandsponnier kom for noen uker siden, og de går fornøyde i innhengningen sin. Hilde kjøpte også syv nye høner, for etterspørselen etter egg fra Landerud gård er stor.

-Folk kommer hit og kjøper egg, og vi kjører også og leverer, sier hun.

-Vi blir fort utsolgt, og det hender vi ikke har egg til eget forbruk.

Tom og Pia

Da RA skrev om Landerud gård i februar, var det isfront mellom de to minigrisene Tom og Pia. Om de ble satt sammen gikk de løs på hverandre.

-Vi lar alle fyra gå fritt på jordet her innimellom, og da er de venner. Men setter vi dem i samme binge, blir det bråk, sier Hilde, som slett ikke har gitt opp spleisingen.

-Jeg har lest at minigriser kan ha en skikkelig krangel i det de settes i samme binge. Så roer de seg og lever i fred og fordragelighet. Det kan se ut som at de gjør unna all ekteskapelig krangel på forhånd.

Planlegger fortsatt

Hilde Kittelsen Garden og Tor Ingar Garden tenker fortsatt på å åpne Landerud gård for besøkende. Begge to jobber 100 prosent, og Tor Ingar jobber offshore.

-Det må planlegges i forhold til åpningstider, ting vi skal selge på gården og hva slags tilbud vi skal ha. Vi tror nok at vi kommer til å gjøre det, for vi ser at gårdsbesøk kan være en fin attraksjon for Tinn, sier Tor Ingar.

-Dyrehelse er viktig for oss. Vi får stadig flere følgere på Instagram og Facebook, og har blant annet fått henvendelse fra Norun Haugen fra NRK. Hun har sett så mye lidelse blant dyr, så hun har lyst til å komme hit for å se dyr som har det godt, sier Hilde.

Artikkeltags