Gå til sidens hovedinnhold

Da film-tyskerne inntok Rjukan stasjon

Artikkelen er over 1 år gammel

Kvelden før krononakrisa tok over all oppmerksomhet og stengte ned filminnspillingen av Kampen om Narvik på Rjukan, fikk RA intervju med fire unge statister som spiller tyske soldater i filmen. Nå må de sannsynligvis vente lenge på at filmen kommer igang igjen.

FILMBYEN RJUKAN

Fredag for en uke siden stengte Nordisk Film Productions ned innspillingen av Kampen om Narvik på Rjukan før de var ferdige med å skyte alle scenene på Mæl. Siden har verden ikke vært til å kjenne igjen. Korona-pandemien slo til mens det var full innspilling, og da man kom til fredag var det ikke noe valg. Filminnspillingen, som nesten alt annet, stoppet på ubestemt tid. Nå er ganske sikkert premieredatoen 25. desember også utsatt, og vi har ikke fått bekreftet hva som skjer med filmen som var så godt igang. Åge Aaberge har ikke svart på våre henvendelser, og det er slett ikke sikkert han hadde hatt noe svar å gi. Nå er det meste usikkert og på vent.

I ful luniform
Men torsdagskvelden kom fire noe dotrengte, slitne Wehrmacht-uniformerte tyske soldater inn på Rjukan stasjon etter å ha kommet med Rjukanbanen, mens de ventet på neste tagning, visstnok ved tunnelen. De har full utrustning med plomberte våpen, magasiner og håndgranater som ser til forveksling ekte ut. Vi fikk en prat med dem som noen av de som møter filmbyen Rjukan som statister. De fire er alle utenbys fra, og har alle hatt følelsen av å ha vært i førstegangstjenestes-øvelse på Rjukan denne uka. Petter Lund fra Notodden men født og oppvokst i USA, Paul Knudsen fra Brevik, Martin Dietrich fra Lörrach utenfor Freiburg, men oppvokst i Bergen, Trond Næss fra Skien. Bare Martin er uerfaren med militærlivet, siden han er opprinnelig tysk. De andre har hatt føstegangstjeneste. Martin ble hentet inn for å ta noen tyske replikker som vaktsoldat overfor hovedrollen nede på ferja. De har sine statistroller på Rjukan, og skal ikke videre til Narvik.

Helheten teller mest
Nå er det mest spennende om hvordan det går med korona-viruset. Det har vært mye snakk om det de siste dagene, og selv om de har vært opptatt med filminnspilling, har de fått med seg at det lages full unntakstilstand.
- Det er endel tiltak som er gjort, men vi er spent på om vi blir ferdige, ser Paul. Samme dag er alle skole og idrett stengt ned fra klokka 18. De håper de får gjort seg ferdige, er de enige om.
- Hva har vært best?
- Helheten, og vi er blitt kjent. Vi har truffet mye kule folk, og man blir kjent med dem på en spesiell måte, sier Paul. De har vært under kyndig trening med lokalkjente Bjørn Iversen, og har blitt godt drillet. De har skjønt han har vært med på mye film og militære oppdrag fra før.
- Han har veldig peil på alt mulig, og vi har lært mye av ham. Vi har vært ute og øvd mye på å marsjere og hvordan vi skal te oss, sier Petter, som synes det har vært veldig ålreit.

Fikk naziklippen
Det har vært mange soldater i aksjon på Rjukan de siste dagen, både norske og tyske, men nå er det færre fra idag.
- Og vi har alle har fått naziklippen, ler Trond, og viser fram håret, noe som skaper god latter i gjengen.
- Det gjør det litt kulere, og nå har vi tatt selfier, men får ikke spre dem før filmen er ute, forteller Martin. Noen av dem blir minnet på at det må de gjøre før de skal kle av seg for siste gang. De er litt ulikt opptatt av film, men er enige om at det er kult å bli med på noe slikt.
- Det er en opplevelse for livet, og jeg er opptatt av krigen og historien også, forteller både Petter og Trond. Tre av dem meldte seg som statister. Den eneste som ikke meldte seg spontant var Martin.
- Det var min mor som oppdaget at de trengte en mellom 20 og 25 som kunne snakke tysk og spille soldat, etter å ha sett det i en facebookgruppe for tyskere som bor i Norge, og mor sendte meg det. Dette må du bli med på, befalte hun, og da sendte jeg en mail. Jeg tenkte det var en kul jobb. Og igår fikk jeg telefon der de sa at jeg hadde fått rollen, og kan du komme til Rjukan i morgen, og her er jeg, sier Martin.

God stemning
Stemningen blant gutta er veldig god, selv om de har holdt på siden tidlig morgen. Nå mener de siden det er sikkert at Martin kommer til å vises i filmen med sine replikker, at han må skaffe seg skuespillerprofil på imdb, verdens største filmnettsted. De ler godt av det, men at filmingen har gitt mersmak er det ingen tvil om. De melder seg kanskje igjen seinere hvis anledningen byr seg
-Håper dere at dere blir synlige i filmen?
- Martin er vel sikker på det, men for min del er ikke det så viktig. Det er bare moro og lærerikt å være med, sier Paul, som ikke lar seg føre ut på tynn is når vi spør om handlingen.
- Vi kan ikke røpe noe av handlingen, så du får ikke vite av oss om hva som skjer, ler han.
- Nei, det har vi egentlig ikke lov til å si. Vi veit jo ikke så mye heller egentlig. Vi gjør bare det vi får beskjed om, sier Petter.
- Vi får beskjed ganske kort tid før hva vi skal være med på, og vi veit ikke hva vi venter på nå heller, forteller Trond.

Filmbyen Rjukan

Men gutta har fått med seg at Rjukan er en filmby, og at Snømannen og Kampen og tungtvannet blant flere filmer er spilt inn her. De har sett begge produksjonene, og var mer imponert over NRK-serien enn Hollywood-filmen.
- Nå ser vi at det ligger så mye bak en tominutters dialog. Det er hvor mye arbeid som ligger bak. Og hvor mye folk som er med for å legge til rette. Da er det også mye som skal sitte, og opptak må gjøres igjen og igjen.
-Martin glemte hva han skulle si, forteller Trond.
- Ja, det var litt pinlig, men plutselig stoppet det helt opp for meg da personen jeg skulle snakke til stod foran meg. Da måtte jeg ta det om igjen og om igjen. En dame kom bort og tok våpenet mitt og sa "Nå løper du litt og så slapper du av litt og så prøver vi på nytt", og da gikk det greit etterpå, men det var litt pinlig å stoppe hele sirkuset. Men det er tross alt første gangen jeg gjør dette, unnskylder Martin seg.

Nye scener
Men hva skal dere vente på nå?
- Vi har bare hørt et rykte, men vi er ikke sikre. Men jeg tror vi skal spille inn en scene men det kan jeg ikke si, sier Martin. Etter litt om og men blir de enige om at de kan si det er ved kanonen, som er den samme som vi ikke fikk ta bilde av tidligere i uka.
Gutta synes det å være med på filminnspilling har vært en opplevelse de ikke ville vært foruten, og ser fram til at filmen får premiere. Selv om de har måttet unngå å gå i gater og butikker med uniform, har de også fått med seg litt av byen.
- Vi fikk gå på Ammonia da, som er en slags kafé, og følte oss som Allo Allo-soldater på kafé ler de, etter replikken fra Martin, som refererer til den engelske komiserien om krigen i en liten by i Frankrike.
- Men jeg har ingen problem med å skjønne at vi ikke kan gå i full tysk uniform på butikken. Jeg er fullt klar over at ikke alle har glemt hva som skjedde under krige, sier tyskfødte Martin, og slår til med en historie fra barndommen i Bergen som både sjokkerer og skaper latter bant de fire tyskerkledte unggutta som har møtt filmbyen Rjukan fra innsiden, og gjør det gjerne igjen.