Eiendomsskatt bidrar til bedre kommunale tjenester

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevI regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019 tas det flere grep for å redusere den kommunale eiendomsskatten. Høyre og FrP mener at eiendomsskatt er en usosial form for skatt som rammer uavhengig av betalingsevne. Fagforbundet er uenig, og mener at eiendomsskatten er rettferdig og ikke rammer den jevne mann og kvinne.

Til det påståtte usosiale først. Det er en sammenheng mellom betalingsevne og type bolig man har råd til. I enhver norsk by vil de med høy inntekt og formue bo i områder med de dyreste boligene. Der er også grunnlaget for eiendomsskatt høyest. Men er det usosialt at noen av pengene fra disse eiendommene går til fellesskapet?

Gunstig skattemessig å eie egen bolig

Norske boligeiere har levd godt med eiendomsskatt i mange år fordi den har mulighet for et bunnfradrag som gjør at alminnelig boliger har hatt lav eller ingen beskatning. Sammenliknet med andre land har Norge allerede et lavt skattenivå på eiendom.

Eiendomsskatten bidrar til bedre tjenester

Hvem taper på regjeringens forslag om å kutte i eiendomsskatten? Redusert eiendomsskatt vil svekke den økonomiske selvråderetten for norske kommuner og svekke mulighetene for å møte økte forventninger til kommunale tjenester. Kommunepolitikk handler i all hovedsak om å fordele byrder og goder til innbyggerne – blant annet i form av økt skatt kontra svekkede kommunale tjenester. I 2018 hadde 370 kommuner eiendomsskatt og i 2017 ble det totalt tatt inn om lag 14 milliarder kroner. Uten disse pengene hadde det vært mindre til eldre og pleietrengende, barnehageplasser og tilbud til ungdom.

Eiendomsskatt kan være både sosial og grønn og bidra til økte investeringer

Eiendomsskatten kan gis en grønn profil. For eksempel har gjeninnføring av eiendomsskatt i Oslo også bidratt til at kommunen kan finansiere en offensiv satsing på miljøet, ved utbygging av kollektivtilbudet, nye sykkelveier og gågater.

Eiendomsskatt kan betraktes som en mulighet for å gjenskape økonomisk balanse i kommuner som har behov for det. Økt eiendomsskatt kan være en mindre belastning for innbyggere i kommunen enn nedskjæringer av kommunale tjenester.

Kutt i eiendomsskatt gir svekket kommuneøkonomi og økt ulikhet.


Fagforbundet Telemark

Marianne Nilsen Skjønstad, fylkesleder

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger.

Artikkeltags