- Vi bygger opp den offentlige helsetjenesten

Av

- Aps helsepolitikere hevder at den offentlige helsetjenesten blir bygget ned. Det stemmer ikke, skriver helseminister Bent Høie i et leserinnlegg til RA.

DEL

Aps helsepolitikere hevder at den offentlige helsetjenesten blir bygget ned. Det stemmer ikke. Gjennom snart seks år i regjering har vi bygget opp den norske helsetjenesten på mange måter og på mange områder. Behandlingen av kreftpasienter har blitt bedre og mer forutsigbar gjennom pakkeforløpene for kreft. Kommunene har fått flere psykologer, helsesykepleiere og jordmødre gjennom rekrutteringstilskudd og økte overføringer. Vi bygger nye sykehus i alle landsdeler og vi har styrket pasientenes valgfrihet og rettigheter. Sykehusenes overføringer har økt hvert eneste år.


Likevel hevder Aps Ingvild Kjerkhol og Tuva Moflag i Rjukan Arbeiderblad at demonteringen av den offentlige helsetjenesten er i full gang. De forsøker å underbygge den dystre påstanden med ordningen Fritt behandlingsvalg. Den innebærer at pasienter kan velge behandling på alle private behandlingssteder som er godkjent av Helfo – ikke bare dem som har avtale med sykehusene. Rundt 20.000 pasienter har til nå benyttet seg av denne muligheten.


Det er ikke noe mål i seg selv at bruken av Fritt behandlingsvalg skal være størst mulig. Målet er å redusere ventetidene og gi pasientene mer valgfrihet.


Alle pasienter som bruker Fritt behandlingsvalg har rett til helsehjelp i den offentlige spesialisthelsetjenesten. Derfor skal de regionale helseforetakene dekke utgiftene, enten pasienten velger å bli behandlet i det private eller det offentlige. Dersom pasienter velger vekk offentlig sykehus, må de offentlige behandlingsinstitusjonene anstrenge seg for å bli mer attraktive eller redusere kostnadene sine.


Det store flertallet av pasienter som skal behandles, velger det nærmeste offentlige sykehuset. Pasienter som av ulike grunner ønsker å velge et annet behandlingssted får mulighet til det gjennom Fritt behandlingsvalg. Det er slett ingen nedbygging av den norske helsetjenesten.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger.

Artikkeltags