Rjukan sykehus og Eldres Hus

Av
DEL

LeserbrevAnledningen for denne meningsutvekslingen er SVs uttalelser i RA 16/5 som vil samle alle kommunale helseforetak under samme tak. Da vil jeg Rønnaug Lurås både som pasientvenn og besøksvenn gjennom 20 år komme med noen refleksjoner over denne tankegang.

Som besøksvenn sniker det seg inn en tanker om at de aller sykeste er av samme årgang og det kan være tungt å være besøksvenn, da vil todelingen av helseforetakene være til det gode. Men vil absolutt tilføye at jeg kanskje kan være et lyspunkt i tilværelsen, er det en glede for oss både. Jeg har ofte sagt at å være pasientvenn, da ler man på det ene øyet og gråter på det andre.

Alle helseforetak i kommunen utenom Eldres Hus er jo å komme hjem til seg selv, for Eldres Hus er jo et hjem for de aller svakeste av oss alle. Jeg vil samle tankene om tre viktige funksjoner som er kommunens ansvar.

1. Rekreasjon etter operasjon både for unge og gamle. I dag blir man sendt hjem dagen etter, har selv erfaring og da var det godt å ha nære medhjelpere. Hva med alle som ikke har det? Selv om pålagt seks ettersyn i døgnet med hjelp av helsepersonell, har de mange å ta vare på, så sum timer heller knapp ressursmangel. Denne hjelpen føles barmhjertig, spør du meg.

2. Hjelp ved livets slutt. Det blir en avdeling for ro og fred. Rjukan sykehus vil bli stedet hvor noen reiser fra til sitt siste hvilested, og pårørende kan reise hjem til seg selv. Tenk dere en datter som sitter ved morens eller farens dødsleie og hun trenger en hvilepause. Hun får seg en tur ut, kanskje møter hun sin gamle tante eller onkel, som bor på Eldres Hus rundt neste hjørne. Det er ikke flere mennesker hun har behov for, men fred og ro i hennes situasjon.


3. Riktig medisinering for de eldre og hjelp til avlastning for pårørende som har stor belastning rundt sine kjære. Nå i dag vet vi at køen er stor, vi må hente avlastningsplasser utenom kommunen til pårørendes ekstra belastning og hva koster ikke det!

På sykehuset står utallige rom tomme. Forstå det dem som vil!
Vi må ikke glemme Eldres Hus, jeg foreslår navneendring det er jo så moderne i våre dager til Eldres Hjem. Der skal vi lage hjem for alle beboere med personale som er til for dem og ikke omvendt. Men det må gjørs med kløkt og visdom. Disse betraktninger er kommunens ansvar. Hva med å avhjelpe rushelseproblemene utover egne grenser. Der står de i kø de også! De trenger hjelp snarest før det blir for sent.

Jeg har også noen synspunkter på adkomst. Sykehuset ble for ca. 100 år siden etablert. Med datidens kjøretøy ble huset lagt i høyden. Skulle ikke nå med halve veien enveiskjørt og nåtidens kjøretøy komme opp, skjønner ikke jeg. Hva med å etablere en mindre utgave av bybussen som tar veien om sykehuset? Vi avlaster parkeringsplasser og hjelper gamle og unge og handikappede og de som ikke kjører bil. Å lage tidligere parkeringsplasser om til «park-anlegg» er bak mål. Hvorfor ikke ha blomsterkasser på frontveggen (se til fjellandet Sveits) og vill natur og markblomster har vi gratis. Bruk fantasien. Vi får til hva vi vil!


Økonomien er en annen bit av helheten. Jeg er overbevist om at tryggheten i hverdagen er å ha god helse. Om mine forslag pr. dags dato blir dyrere, vil vi kanskje klare å forebygge sykdom der mental helse spiller inn. Det vil være til nytte og gavn og penger spart for samfunnet og våre etterkommere. Jeg har lyst til å tilføye Unni Skårdals leserinnlegg den 20/6, der hun skriver om muligens sykehuset må ses på som en del av verdensarven, for meg er det klart, der det kneiser flott i landskapet og har gjort det i snart hundre år.
Når vi henvender oss til helseforetakene og når sykdom rammer er vi fleste av oss i en sårbar situasjon. Da er det viktig å bli møtt av vennlighet og omtanke, som skaper fred, ro og trygghet. Mitt råd til SV og alle oss andre, tenk dere godt om før dere går til valgurnene. Jeg er overbevisst om at mitt alternativ vil det beste.

God sommer! Godt kommunevalg!


Rønnaug Lurås

PS: Til ettertanke: Hva med deg selv, leve permanent i en leilighet i Eldres Hus-komplekset.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger.

Artikkeltags