Ingen tvil om strålesenteret

Av

- De siste dagene har det vært flere som har uttrykt bekymring for byggingen av et strålesenter i Skien. Det er det ingen grunn til. Arbeidet med strålesenter og nytt sengebygg i Skien går som planlagt, og dette er en prioritert oppgave for både Sykehuset Telemark og Helse Sør-Øst.

DEL

De siste dagene har det vært flere som har uttrykt bekymring for byggingen av et strålesenter i Skien. Det er det ingen grunn til. Arbeidet med strålesenter og nytt sengebygg i Skien går som planlagt, og dette er en prioritert oppgave for både Sykehuset Telemark og Helse Sør-Øst.

Planene for et bedre stråletilbud i regionen ble vedtatt i 2016. Da ble det bestemt at det skal bygges fire strålesenter i Helse Sør-Øst, og at det første skal bygges i Skien. Planene for utbygging av det somatiske tilbudet i Skien er godt i gang, og selv om slike byggeprosjekter tar tid, regner vi med at både strålesenter og nytt sengebygg står ferdig i 2023/2024.

De siste ukene har det vært mye debatt rundt framtida til Oslo universitetssykehus. I Oslo skal det bygges et fremtidsrettet og moderne sykehus, og det skal investeres for titalls milliarder kroner. Noen frykter at dette vil ramme planene våre i Telemark, men våre bygg vil stå ferdig lenge før de planlagte byggene i Oslo.

Noe av hensikten med planene i Oslo er å samle ressurser og kompetanse på ett sykehus. I dag har Oslo to sykehus – Rikshospitalet og Ullevål – som driver med mye av det samme. Dette er lite effektivt, og dagens driftsmodell i hovedstaden rammer også sykehusene i distriktene. Jo mer ressurser som brukes i Oslo, jo mindre blir det til sykehus i andre deler av landet. Jo flere fagfolk det er behov for i Oslo, jo vanskeligere blir det å rekruttere fagfolk til Telemark og andre fylker.

Sykehuset Telemark støtter derfor planene om å bygge et nytt sykehus i Oslo der regionsfunksjonene er samlet, og vi mener at Gaustad er det beste alternativet, slik Helse Sør-Øst har vedtatt. Å etablere et nytt og moderne sykehus på Ullevål-området krever mer nybygg, og vil derfor koste mer penger og ta lengre tid å bygge. Dessuten legger det vedtatte alternativet stor vekt på mulighetene for å forbedre driften i Oslo, noe vi mener er svært viktig for å sikre kompetanse og ressurser til distriktene.

Den største risikoen for Sykehuset Telemark er å utsette planene i Oslo og tviholde på Ullevål. Da vil sykehusene utenfor hovedstaden få mindre penger å rutte med og pasientene vil få et dårligere helsetilbud. Å samle kompetanse og ressurser i et nytt og moderne sykehusbygg på Gaustad er derfor god distriktspolitikk.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger.

Artikkeltags