Demokrati?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevJeg leste med stor interesse redaktør Torfinn Skåttets leder sist lørdag. Den het "politisk dårskap" og handlet om aksene i norsk politikk.

Mange kan gjenkjenne seg i dilemmaet mellom å stemme på venstresiden eller høyresiden. Stemmer man på høyresden kan det fort bli så mye privatiserig at kun de rike får råd til alle tjenestene, stemmer man på venstresiden kan det bli så mye offentlige tjenester og medhørende demokrati og vilkårlig behandling, at det kan bli kvelende,

Etterlysningen av bedre politikere er et tankekors. Spørsmålet er også om har vi et godt nok politisk system? Slik det er nå blir vi påtvunget partilister hvor retten til å gjøre endringer er sterkt begrenset, og i praksis ikke fører til noe.

Folkemakten overføres i Norge til en liten elite, som så vedtar sine egne lønninger og velger sine egne kontrollorgaer. Det er demokratisk underskudd satt i system. Dog er det bedre ennn å bli styrt av en konge, slik landet ble fram til innføringen av pralamentarismen i 1884.

"Dere har jo valgt oss, basta" !, er gjennomgangstonen. Og om man gjennomfører en lokal folkeavstemning, som i Finnmark nylig, vil ikke de sentralt folkevalgte respektere lokaldemokratiets ønsker.

Makten er i begrenset grad overført videre til folket siden 1884. Slik sett kan man si at vi fortsatt lever i en formynderstat, Kongen er byttet ut med partiene. Men partiene vil ikke uten videre dele makten med folket, for å få dem til det trengs motmakter, som reformpartier, uavhengige medier og pressgrupper.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger.

Artikkeltags