Åpent brev til kommunestyret i Tinn - vedrørende mammografitilbud i Tinn

Av
DEL

LeserbrevMed stor glede fikk jeg med meg, før kommunevalget, at Jenni Kvaran (SV) ville jobbe for å få mammografibuss til Tinn – og at hun nå har bedt kommunestyret jobbe med saken.
Dette har gjennom lengre tid vært et tilbud til kvinner i våre nabokommuner i Numedal - og et stort ønske fra kvinner i Tinn som pendler til Porsgrunn 2. hvert år.

En mammografiundersøkelse tar 5 minutter – og totalt 10-15 minutter fra man går inn døra til man går ut igjen. Reiseveien er til gjengjeld 2,5 - 3 timer hver vei, så det vil si at man må bruke en hel dag på en undersøkelse som tar 5 minutter.
Jeg vet ikke hvilke vilkår det tilbys i private firmaer, men er man ansatt i Tinn kommune, må man bruke en feriedag eller få trekk i lønn for å reise på mammografi. Eller jobbe inn på en fridag. Dette er fordi man deltar frivillig i det forebyggende mammografiprogrammet i Telemark som er for kvinner mellom 50 og 69 år. Man får ikke permisjon med lønn – dette gis kun til konsultasjoner hvis man er syk.
Derfor ville en mammografibuss være velkommen, for da kan man rekke det i lunsjpausen eller etter jobb.

Med like stor forundring leste jeg ordførerens svar til Jenni Kvaran da hun etterlyste status i saken: Det blir ikke mammografibuss, men mammografitilbud på Rjukan sykehus når det blir utvikling her.
Så vidt jeg vet, ble Rjukan sykehus lagt ned for over 5 år siden, og mammografitilbudet som var der, ble lagt ned mange år før det. Er det realistisk – eller bare optimistisk – å tro at Sykehuset Telemark vil opprette et mammografitilbud på et sykehus som de selv har bidratt til å legge ned ? Eller regner man med at det vil komme en privat aktør som vil opprette et mammografitilbud ? Eller skal Tinn kommune drive med mammografi i sykehusbygget som de snart skal eie (eller fortsatt leie) ? Er det mulig å få et tidsperspektiv på dette ?

Et tilbud om mammografibuss er en kortsiktig og gjennomførbar løsning. Den ville nok kunne iverksettes innen en overskuelig fremtid, mens jeg har en følelse av at det ovenfor nevnte tidsperspektiv kan bli nok så langt – med mindre ordføreren har et aldri så lite ess i ermet.

Uansett – hvis kommunestyret velger en langsiktig løsning, så er det vel rett og rimelig å gi sine kvinnelige, godt voksne ansatte permisjon med lønn for å pendle til Porsgrunn i mellomtiden. Eller ennå bedre: Få bussen hit !

På vegne av mine voksne medsøstre i Tinn kommune

Hanne Lien

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger.

Artikkeltags