Populisme og splid i en tid som påkaller samhold

Av
DEL

LeserbrevI en lederartikkel 14. mars heter det at "Folk må reise hjem fra fjellet nå". Det er det ikke vanskelig å være enig i. Selv var vi klar for tur til hytta på Gaustablikk fredag, men valgte å bli hjemme i lys av de nasjonale anbefalingene.

Utover rådet om å komme seg hjem, inneholder imidlertid lederartikkelen noe som fremstår som et bittert angrep på hytteeiere generelt. Omtalen av mennesker med fritidseiendom, "disse menneskene", ser ut til å være hentet fra Exit og Heksejakt. Dette er en "gruppe mennesker" som er "vant til å gjøre som de vil". Videre er de "ikke vant til begrensninger".

Hva i all verden er dette for kunnskapsløst tøv? Jeg kjenner svært mange mennesker på Rjukan. Jeg har familie der .Videre kjenner jeg mange som har hytte og leilighet på Gaustablikk. Ingen av de jeg kjenner er "vant til å gjøre som de vil" eller å leve uten begrensninger. Vi er avhengige av hverandre. Uten hytter og leiligheter på Gaustablikk hadde Tinns kommuneøkonomi og næringsliv kollapset. Og uten fantastiske Rjukan-folk, frivillige og ildsjeler, hadde friluftslivet for tilreisende turister og hytteeiere blitt betydelig forringet. Sammen gjør vi Tinn kommune til et flott sted å være.

Nasjonale kriser får frem det beste i oss. Hver gang vi opplever kollektiv motgang og kriser ser vi utallige rørende eksempler på samhold og enhet. Politiske skillelinjer og andre konflikter bilegges i det vi forenes i en større oppgave. Denne gangen er det kampen mot viruset. Vi trenger offentlige stemmer som maner til å holde motet oppe og stå sammen i prøvelsene. Og - tilbake til utgangspunktet - hyttefolk bør holde seg hjemme. Det har jeg selv gjort. Men RA bør finne seg for god til å drive dårlig skjult, populistisk identitetspolitikk i en tid der samhold er det som trengs.

Artikkeltags