Tinnxit!

Av
DEL

LeserbrevI et innlegg på Facebook lørdag 22. august ytrer Per Lykke og Tinn Høyre seg kritisk mot at en ny kommunalsjef angivelig skal bo i en annen kommune, og mener at alt for mange toppjobber i Tinn er besatt av folk som bor på Notodden. Høyre vil ha en ny kurs.

Jeg har tenkt litt på det. Det at folk kan passere Prestura helt fritt for hindringer, helt fritt for passkontroll, uten visum, uten arbeidstillatelse — er nå egentlig det en så god idé? Tenk på disse arbeidsmigrantene som kommer nordover på fylkesvei 37 fra Notodden når det er ledig stilling på Rjukan — kunne ikke den stillinga ha blitt besatt av en tinndøl?

Det er jo folk som har jobb her også — hvorfor skal notoddenfolk, hjartdøler, raulendinger og kanskje ikke minst møsstrendinger få komme opp hit og ta tinndølske jobber? For å ikke snakke om disse kraftkablene mellom Tinn og andre kommuner — hvis hver kommune får beholde sin egen kraft fullt og helt, så kunne ikke Tinn energi sendt den billige strømmen sin sørover etter en regnfull sommer, men beholdt den her — for folk, for tinndøler. Og ikke nok med det, har dere tenkt over en ting — folk i Tinn og folk i Notodden må følge de samme reglene, bestemt av en livsfjern elite i Oslo.

Nordnorske og vestlandske produsenter kan selge varene sine fritt i butikkene her, enten det er syltetøy fra Lærum på Spar eller importerte verktøy fra Tyskland— de kan til og med ta ut profitt og flytte denne til andre deler av landet. Folkens, hvorfor skal ikke Tinn ta makta selv? Ta tilbake kontrollen, slik at man kan hindre et sånt race to the bottom på kapitalismens premisser, med fri flyt på tvers av kommunegrenser?

Så er det sikkert noen da, i den liberale eliten, som sier at det her er helt urealistisk — Tinn lever jo av eksport, man kan ikke sette opp en mur på Tinnsjøvegen (og iallfall ikke la Hjartdal betale for den). Til det vil jeg si dette — det var jo ikke slik at det ikke ble handlet mellom kommunene før Bondeopprøret i 1540. Vi kan jo bare falle tilbake på handelsreglene vi hadde den gangen? Nei, nå er det på tide å få seg litt selvtillit, stå opp mot den liberale, elsyklende toppjobbeliten — det vi trenger er et Tinn som tar tilbake kontrollen — det vi trenger er en skikkelig tinnxit!

Men spøk til side. Vi skal ønske folk hjertelig velkommen til Tinn uansett om de kommer som arbeidsmigranter fra Notodden, eller om de kommer hit som turister, elever på videregående skole, eller om de kommer for å bosette seg her.

Alle er hjertelig velkommen til Tinn — og vi skal ta dem godt i mot! Det er den nye kursen Tinn Venstre vil ha for Tinn — vi håper at du er med oss på det.

Marius Skeie
Tinn Venstre

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger.

Artikkeltags