Flyktningkonsulenten som ble syndebukk

Av
DEL

LeserbrevFra Store norske leksikon:

Syndebukk er opprinnelig betegnelsen på en geitebukk som ble jaget ut i ødemarken (Asasel/Azazel) på jødenes forsoningsdag (yom kippur). Ritualet beskrives i tredje Mosebok i Det gamle testamentet og Tanakh. Det ble innledet med at ypperstepresten i tempelet i Jerusalem bekjente alle folkets misgjerninger og synder, og ved håndspålegging la dem på bukkens hode (tredje Mosebok kapittel 16, vers 7-10 og 21–22). Dette var et viktig offentlig ritual i Det gamle Israel.

Hensikten med dette symbolske ritualet var å fjerne all synd fra landet, én gang i året. Det opphørte da tempelet ble brent av romerne i år 70 evt., men forsoningsdagen er fremdeles dagen da jøder ber om tilgivelse for sine synder og dårlige handlinger.

Betegnelsen syndebukk brukes også på norsk og andre europeiske språk i overført betydning, om den som alene må lide for feil som er begått av flere.

Det er vi som bor her i Tinn som bærer ansvaret for hvordan kommunen behandler folk. Derfor velger vi hvert fjerde år et kommunestyre som skal sørge for at vi kan stå inne for det kommuneorganisasjonen gjør.

God jul og godt nytt år!

Marius Skeie

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger.

Artikkeltags