Mer enn et bilde i en plan

Av
DEL

LeserbrevMarius Skeie mener i sitt leserinnlegg av 19. august at kommunens engasjement knyttet til bærekraft kun strekker seg til bilder av FNs bærekraftsmål i vedtatte planer. Heldigvis har vi kommet noe lengre enn han antyder. Få uker etter at kommunestyret vedtok ny reiselivsstrategi i november 2018, ble kommunens budsjett for 2019 vedtatt. Her ble tiltak i reiselivsstrategiens handlingsplan finansiert, og prosessen med å oppnå merket Bærekraftig reisemål ligger inne som et spesifikt tiltak i budsjettet.
Bærekraftig reisemål er en ordning utarbeidet av Innovasjon Norge. Den baseres på 10 prinsipper for et bærekraftig reiseliv, vedtatt av verdens turistorganisasjon, UNWTO. Mer enn 80 kommuner har gjennomført eller er i prosess med å oppnå dette merket. Tinn er første kommune i Telemark.
Målet er at reisemålet Rjukan oppnår merket Bærekraftig reisemål ved årsskiftet 2020/2021. Dette krever engasjement og aktiv deltakelse fra bedrifter, destinasjonsselskap, Tinn kommune og kommunens innbyggere.
I alt 42 kriterier og 104 indikatorer skal besvares. Disse er konkrete og omhandler natur, kultur og miljø, sosiale verdier og økonomi. Fokuset på alle disse tilsammen bidrar til et mer bærekraftig reisemål.
Vi er i ferd med å avslutte fase 1, hvor vi har laget en GAP-analyse i forhold til kriteriene og laget en handlingsplan med liste over tiltak for å tette gapene. Det er også hentet inn innspill fra mange aktører i kommunen. Den er vedtatt av styret i visitRjukan. Nå gjenstår den politiske behandlingen hvor Tinn kommunestyre skal ta handlingsplanen til etterretning og vedta å være en aktiv bidragsyter i bærekraftarbeidet.
I fase 2 skal vi tette gapet mellom kravene og der vi står i dag. I de kommende 18 månedene må vi spesielt jobbe med følgende: miljøsertifisering av bedrifter, avfallshåndtering og toalettløsninger i hele kommunen, utvikling av helårs reiseliv og helårige arbeidsplasser, kompetansebygging i bedriftene, samt gjennomføre spørreundersøkelser blant gjester, hytteeiere, bedrifter og innbygger.
Reiselivet gir ringvirkninger for mange, og det gjør at vårt arbeid berører mange. Dermed kan så og si enhver bedrift bli inspirert av det arbeidet som nå er i gang.

I dag har visitRjukan sendt ut invitasjon til medlemmer om å være med på miljøfyrtårnsertifisering i en felles prosess i høst. Vi håper at mange nok blir med på det gode tilbudet som skal gjøre bedriftene mer miljøvennlige og ikke minst – mer konkurransedyktige.

Sammen skal vi bli et bærekraftig reisemål som tar vare på det unike med stedet vårt til beste for fremtidige generasjonene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger.

Artikkeltags