Butikkene i Rjukan sentrum har mange ulike stengetider, og det kan være vanskelig for turister å vite hva som er åpent og ikke. Noen butikker benytter seg av utvida åpningstider i fellesferien, imens andre holder en fast tid året rundt. RA har snakket med to ulike ledere i sentrum om hvordan de forholder seg til turiststrømmen og åpningstider i butikkene sine.

Vanskelig å utvide med få ansatte

Mina Kristine Dahle Listaul eier Minas Kreative Hjørne, og ser liten gevinst i å holde butikken åpen en time ekstra. Det er bare Mina Kristine og en annen ansatt som har 50% stilling som holder hobbybutikken i sentrum i drift. Det blir mange timer i uka for Mina Kristine.

- Når jeg ser debatten om åpningstidene i sentrum, føler jeg den ofte faller bort fra menneskene som holder de i drift. Vi er ikke roboter, og privateide butikker har ofte få ansatte. Jeg jobber fra 08:00 til 17-18:00 6 dager i uka, og jeg vil heller møte kundene med energi og glede i åpningstidene enn å bli utbrent og sliten, forteller Mina Kristine.

Mina Kristine er veldig opptatt av at kundene får en god opplevelse i butikken med ansatte som kan mye om produktene, og derfor er det ikke bare å ansette hvilken som helst sommervikar.

Hun driver også verksted der hun lager forskjellige kort, mange er bestilt på oppdrag, og hun sender de verden rundt.

Jernia kjører sommertider

Litt lenger ned i byen finner du Jernia. Her har de sommeråpent i fellesferien, og leder Melanie Calderon mener den ekstra timen er vesentlig for butikken når turistene strømmer inn til Rjukan.

- Den ekstra timen vi har i fellesferien er veldig viktig for oss, og kunder sier det samme. De setter pris på at det er åpent, og mange lurer på hvorfor mange av butikkene i sentrum stenger tidlig. Det blir vanskelig for meg å svare på det, men det viser jo at folk vil handle litt senere på dagen også, forteller Melanie Calderon.

Selger "TikTok" godteri

Nytt i år er at Melanie har bestilt inn godteri som har gått viralt på TikTok, og der har salgene tatt helt av.

- Da jeg først fikk inn varene tror jeg ryktet begynte å gå, for varene ble utsolgt med en gang! Det er kjempemoro at det ble en suksess, men jeg lærte at jeg måtte bestille inn mye mer enn det jeg trodde, forteller Melanie lattermildt.

Åpningstidene til butikkene er noe som blir bestemt av de som driver det, og alle har nok en ulik oppfatning av hva som lønner seg og ikke. Det kan likevel være vanskelig for turistene å vite hva de kan forvente hvis de kommer til sentrum klokka 16:30 på en lørdag. Er det nødvendig med sommeråpent?