«Munch» er utrolig nok Henrik Martin Dahlsbakkens tiende spillefilm på bare åtte år, og om han hele tiden har vist en vekst kan det se ut som om han endelig virkelig har lykkes med «Munch» - storfilmen om en av verdens største kunstnere gjennom tidene.
Denne helga har den premiere på Rjukan kino.

Ved å skildre fire definerende perioder i Edvard Munchs liv, gir filmen et intimt innblikk i et særegent og unikt kunstnersinn, og kritikerne som nå har sett den gir svært gode kritikker.

Avvist av kunstetablissementet, plaget av sorg over tapet av sin eldre søster og torturert av avhengighet, skildrer filmen Edvard Munchs liv fra 20-års alderen og fram til han fyller 80. Intet mindre enn fire ulike skuespilere spiller Edvard Munch i hver sin fase av livet. Alfred Ekker Strande, Mattis Herman Nyquist, Ola G. Furuseth og Anne Krigsvoll gjør hver sin tolkning av Edvard Munch.

Historien

«Munch» forteller historien om den unge Edvard Munchs første forelskelse, i en gift kvinne, og videre om hans nederlag som kunstner etter at hans første utstilling i Berlin blir refusert og avvist. Filmen skildrer også Munchs dramatiske innleggelse på nerveklinikk i København, der han tvinges til å ta sitt livs største og mest avgjørende valg, før han i livets siste fase kjempet en hard kamp for å redde sin kunstneriske arv fra nazistene under krigen.

I øvrige roller finner vi et stjernelag bestående av Anders Baasmo, Jesper Christensen, Lisa Carlehed, Ida Elise Broch, Nader Khademi, Arthur Berning, Per Frisch, Gjertrud Jynge, Dennis Storhøi, Thea Lambrechts Vaulen og Hildegun Riise. «Munch» er den første dramatiseringen som er gjort av Edvard Munchs liv på kinolerrete. Filmen hadde æren av å få åpne den 52. utgaven av Rotterdam Film Festival 25. januar, og nå er den klar for kinopremiere i Norge to dager etter.

Noen anmelderes dommer

Terningkast 6: "Trolig tidenes beste norske film" - Subjekt
Terningkast 5: "Et fortellerteknisk vågestykke som gir full uttelling" - P3 Filmpolitiet
Terningkast 5: "Visuelt flott og kreativt" - Stavanger Aftenblad
Terningkast 5: "Nydelig og dyptgripende" -Dagsavisen
Terningkast 5: "Selvsikker og stilfull" - P4
Terningkast 5: "Jeg gikk fra kinoen og var bedre kjent med Edvard Munch" - Hamar Arbeiderblad
Terningkast 5: "Spennende og kreativ" - Filmfront
Terningkast 4: "Et kreativt maleri. Dette er spillefilmen for dem som ikke ønsker å stå timevis i Munchmuseet" - Dagbladet
Terningkast 4: "En film som langt fra velger enkle løsninger, og som er blitt både severdig og interessant" - TV2
"Glitrende levendegjort film om Edvard Munch" - Vårt Land