Under onsdagen sesjon i Kina avgjorde en Unesco-komité at byen Liverpool nå skal fjernes fra Unescos verdenarvliste på grunn av det som blir kalt «irreversibelt tap av særtrekk». Avgjørelsen ble kunngjort av Tian Xuejun, styreleder for Unesco verdensarvkomité, på en virtuell konferanse i Kina onsdag.

Liverpool har blitt fratatt sin ettertraktede verdensarvstatus etter at Unesco beskyldte årets utvikling for et "irreversibelt tap" til den historiske verdien av viktorianske dokker. Den "enestående universelle verdien" av Liverpools havnefront var ødelagt av nye bygninger, inkludert Everton fotballklubbs nye stadion til 500 millioner pund. Avgjørelsen er et ydmykende for byen. Liverpool er nemlig bare den tredje som ikke har klart å beholde sin verdi. Den tredje til å miste statusen på nesten 50 år.

De andre av-listede stedene var Omans Arabian Oryx Sanctuary i 2007 og Elbe-dalen i Dresden i Tyskland som mistet statusen i 2009. Liverpool har hatt verdensarvstatus siden 2004, da de fikk den sammen med Taj Mahal og Den kinesiske mur. Liverpool fikk det som anerkjennelse for sin rolle som en stor handelsmakt under det britiske imperiet og den arkitektoniske skjønnheten ved havnefronten.

Trussel siden 2012

En Unesco-status gir historiske steder tilgang til FNs bevaringsfinansiering og beskyttelse under Genève-konvensjonene i tilfelle krig, i tillegg til å gis stor turistverdi, ved bl.a. å vises i turisthåndbøker over hele verden.

Trusselen om å bli av-listet har hengt over Liverpool siden 2012 da Unesco advarte om at utviklingen hadde endret byen utseende betydelig og ødelagt verdensarvverdien til havnefronten.

FN-komitéen uttalte at "Liverpool Waters", et prosjekt på £ 5,5 milliarder fra Peel Group, har ført til en "alvorlig forverring og irreversibelt tap" til områdets enestående universelle verdi sammen med "betydelig tap på ektheten og integritet".


Havnefronten som førte til at byen ble oppført på verdensarvlista har "forverret seg i den grad at den har mistet egenskaper" som førte til at den ble oppført på verdensarvlisten i 2004. Forslaget om å bygge Evertons nye fotballstadion ved elvebredden ved Bramley-Moore dock vil legges til den konstaterte trusselen om ytterligere forverring og tap" av dens historiske verdi.

Deres ledende autoritet gremmes?

Dette får nok britenes ledende autoritet på verdensarv, Sir Neil Cossons som besøkte Rjukan - Notodden Industriarv for litt over et år siden, til å gremmes. Han er selv utdannet ved universitetet i Liverpool, og har vært sentral ekspert på verdensarv i England, og vært med på å søke om statusen for både Liverpool, og Nottingham (Cossons er fra Beeston like sør for Nottingham).
RA har forsøkt å få en kommentar fra Cossons, uten å lykkes.

Rjukan-Notodden Industriarv hadde et todagsbesøk av Sir Neil Cossons i februar 2020. Cossons er ekspert på Industriarv i England. Han var invitert av forskergruppen «Kulturarv i bruk» fra Universitetet i Sør-Norge og holdt et foredrag om «Industrial Heritage: What are the futures?». Før og etter seminaret ble han vist rundt i verdensarvområdet på Notodden og i Tinn, hvor han traff de fleste aktører som er involvert i forvaltningen og formidlingen av Rjukan - Notodden Industriarv.

Møtt med forferdelse i Liverpool

Avgjørelsen ble møtt med forferdelse av Liverpools ledere. Joanne Anderson, byens borgermester, sier til The Guardian at hun var enormt skuffet og bekymret og at de vil vurdere å anke. Hun sier at det hadde gått et tiår siden Unesco sist besøkte byen, og det var uforståelig at Unesco heller ville se Bramley-Moore-kaien som en "forlatt ødemark" enn som et skinnende nytt fotballstadion som ville tiltrekke seg hundretusenvis av besøkende.

- Vårt verdensarvsted har aldri vært i bedre stand etter å ha tjent med hundrevis av millioner pund av investeringer på tvers av verneverdige bygninger og det offentlige, sa hun i følge The Guardian.

Steve Rotheram, ordføreren i byregionen i Liverpool, skal ha uttalt at dette er et skritt som ikke gjenspeiler virkeligheten av det som skjer og at det er en avgjørelse tatt på den andre siden av verden av mennesker som gjør det synes ikke å forstå renessansen som har skjedd de siste årene i Liverpool.
- Steder som Liverpool ikke bør stå igjen med et valg mellom å opprettholde kulturarvstatus eller fornyelse og å bringe inn jobber, skal han ha uttalt ifølge avisa.

Henrietta Billings, direktøren for Save Britain’s Heritage, sa at det å bli fratatt verdensarvstatus var til nasjonal skam og at Liverpool har mislykkes i å beholde sin historiske status.