Verdensarvens far i Tinn, Øystein Haugan, har bare uker igjen av jobben som verdensarvkoordinator.

Jobben han skapte for seg selv etter å ha jobbet fram verdensarvsøknaden som kultursjef i Tinn kommune.

Fra 1. januar 2022 er det en annen tinndøl som inntar jobben med å hoppe etter Haugan, og det er ikke uten en viss ærefrykt.

Alltid vært tinndøl

– Gratulerer med jobben, Hans Olav Stegarud!

– Tusen takk for det! Jeg gleder meg veldig! Det er veldig stort for meg!

– Og nå er du på vei tilbake til Tinn og Stuvetrå?

– Jeg har alltid vært tinndøl. Det er ikke så forbaska lenge siden jeg bodde i Tinn, sier Stegarud, som imidlertid må tenke seg om litt.

– Ja ja, det er jo faktisk 20 år siden! Det er nå jaggu litt tid det da... Det var da jeg dreiv med fergene rundt år 2000.

– Men du har vært aktiv med kulturvern i mellomtida også?

– Ja, jeg har det. Jeg har stor interesse for kulturvern, og det blir veldig spesielt å jobbe med det i Tinn i en slik jobb. Det er jo vanvittig moro at Rjukan har fått en slik verdensarvstatus og at den er så omfattende hele veien fra Møsvatn til Notodden, sier Stegarud som har drevet med kulturvern siden han dro fra Tinn.

Og han har også holdt toginteressen varm.

Jobbet for MiA

Han kommer fra jobben som avdelingsdirektør hos Museene i Akershus (MiA) – med ansvar for Fetsund Lenser og Besøkssenter Våtmark Nordre Øyeren – og også ledet en avdeling i Sørumsand nemlig Jernbanen Tertitten.

Det som opprinnelig het Urskog–Hølandsbanen, som ble omdøpt av NSB til Aurskog-Hølandbanen fra mars 1947, var en smalsporet jernbane i Akershus fylke – fra Sørumsand stasjon på Kongsvingerbanen til Skulerud stasjon i Aurskog-Høland.

Jernbanen var i ordinær drift med gods- og persontrafikk frem til 1. juli 1960, men er nå museumsbane.

– Jeg har hatt jobben som avdelingsdirektør for en såkalt museumsklynge med teknisk industrielle kulturminner, og det er også i samarbeid med Fetsund Lenser, forklarer Stegarud.

Men før det var han på Svalbard, og jobbet for sysselmannen som det het da.

– Ja, jeg har vært på Svalbard. Det var fra august 2013 til januar 2019, og da jeg slutta der begynte jeg her nede på MiA.

Vokst opp her

Hans Olav er utdannet interiørarkitekt.

– Du savna Rjukanbanen og fergene da? Eller hvorfor søkte du?

– Når du jobber med et kulturminne uansett hvor man er i dette landet gjør man kulturminnene til sine egne. Jeg prøver å ha et proft forhold til det. Å jobbe med kulturarv hjemme i Tinn og på Rjukan er veldig spesielt. Det er jo det jeg har vokst opp med. Da kan jeg jobbe med og involvere meg i det som er mine egen verdensarv, og noe jeg faktisk har vokst opp med og er utrolig stolt av. Det synes jeg er veldig stas!

–Verdensarven er populær i Tinn, og det liker du, at folk mener noe om det?

– Ja, man skal ha lov å mene noe om verdensarven. Det er bra at folk mener mye. Det jeg har fått vite av Øystein Haugan og lest gjennom RA sier meg at dette er viktig for folk, og det kjenner jeg meg igjen i. Verdensarv blir bedre gjennom involvering, og det mener jeg på både godt og vondt.

(Saken fortsetter under bildet.)


Engasjement er bra

– Kan det ikke bli for mye hvis alle skal mene noe?

– Nei, det er veldig bra. Engasjement er bra, og da mener jeg på godt og vondt. Det er bra. Det motsatte er hvis ingen bryr seg. Uten engasjement og uten synspunkter og diskusjoner kan man ikke utvikle en skikkelig verdensarv. Uenighet er nødvendigvis ikke negativt. Da vil heller resultatet bli bedre ved diskusjon.

– Du jobbet med dette lenge før det ble verdensarv. Og nå skal du hoppe etter Haugan!?

– Ja, det er ikke en selvfølgelig ting, men jeg kjenner Øystein godt fra før. Jeg har da også spurt om han vil hjelpe meg i gang med å bli kjent med alt. Det er jo så mye. Jeg ser ikke bort fra at han blir viktig å ha en dialog med framover, både ut fra respekten for det han har fått til, og det verdensarven skal bli. Ja, i alle fall så lenge han gidder da. Det er ikke nødvendigvis så enkelt å følge etter han. Før jeg søkte snakket jeg med Øystein, og det er ikke tvil om at han brenner sterkt for Verdensarven, så det er nok ikke så lett å forlate den helt.

Vil bruke Haugan

Det var ikke en snau bunke kriterier og krav som Tinn kommune satte opp da de søkte en ny verdensarvkoordinator, men de som kjenner Hans Olav Stegarud veit at han behersker alt som var på kravsspek'en.

– Hvordan blir verdensarvkordinator Stegarud?

– Den formidlingsevnen og talentet som Øystein har er det vanskelig, ja, så å si umulig å ta etter, så jeg får forme rollen selv. Men jeg håper å dra ham med litt i fortsettelsen, hvis han gidder, også som litt drahjelp. Han er tross alt verdensarven på Rjukan sin far. Da kan han ikke stues bort, mener Stegarud.

– Han er så såpass unik og har en så unik formidlingsevne. Det ligger jo naturlig for han. Men jeg skal gjøre mitt beste, og jeg har tenkt å bli en aktiv deltaker i lokalsamfunnet.

– Når begynner du i jobben?

– Ja, nå skal jeg gjøre meg ferdig her nede, men det er altså etter jul, eller 1. januar. Men det er lørdag etter nyttårsaften, så jeg håper ikke det blir da, ler Hans Olav.

– Men da er jeg veldig klar til å ta fatt. Dette er som sagt stort for meg! Jeg gleder meg veldig!

Dette er jobben som verdensarvkoordinator:

Arbeidsoppgaver:

 • Forankre verdensarven lokalt
 • Følge opp forvaltningsplan for Rjukan-Notodden Industriarv og jobbe for å forankre realiseringen av denne innad i kommunen
 • Følge opp komponenten bysamfunn (Company town) med spesiell vekt på bygningsvern og bolyst
 • Bistå politikere og administrasjon i saker som angår verdensarv
 • Delta på Verdensrådet for Rjukan-Notodden Industriarv to ganger i året sammen med politikere fra Tinn kommune
 • Samarbeide med øvrige aktører i Rjukan-Notodden Industriarv

Kvalifikasjoner:

 • Høyere grad fra universitet/høyskole innen relevant fag/tema
 • Ønskelig med erfaring innenfor teoretisk og praktisk arbeid med kulturminner
 • Ønskelig med grunnleggende kjennskap til prosesser og regelverk innen plan- og bygningslov og kulturminneloven
 • Erfaring fra offentlig forvaltning
 • Erfaring med utadrettet og selvstendig arbeid
 • Kan fronte verdensarven i media og andre fora
 • Kan lede og gjennomføre prosjekter

Personlige egenskaper:

 • Utadvendt og med gode samarbeidsevner på et bredt felt
 • Levende opptatt av industriarven Rjukan-Notodden som kulturarv, og som faktor for stedsutvikling og reiselivsutvikling
 • God muntlig og skriftlig formidlingsevne
 • Gode samarbeids- og kommunikasjonevner