Gå til sidens hovedinnhold

23-åringen fikk 19 års fengsel

Artikkelen er over 4 år gammel

Tingrettsdommer Steinar Backe i Aust Telemark tingrett brukte nesten en time på høytlesing av den enstemmige dommen i retten i torsdag.

Tiltalte erklærte, etter å ha sittet rolig og hørt på, at han har forstått dommen og tar betenkningstid.

Forsett

I dommen sier tingretten at tiltalte handlet forsettlig da han utførte drapet.

Drap: Det var 3. desember 2016 Frode Mellemseter Sanni ble drept her på Maxbo.

- Tiltalte var tilregnelig og skal dømmes for drap. Retten er kommet til at drapet var utført med overlegg. Drapet var en ren henrettelse, begått i full offentlighet. Han viste sterk gjennomføringsevne. Motivet fremstår for retten som helt uforståelig. IS-videoene har åpenbart påvirket tiltalte. Han utførte drapet slik han hadde sett på film, leser Backe.

Var til stede

-Vi finner det bevist at tiltalte bestemte seg for å drepe Sanni da han satt i sin egen bil. Han gikk da og hentet kniv og øks. Da den første kniven ikke var skarp nok hentet han en kniv fra sin egen bil. Så hentet han to økser, sa Backe da han leste dommen høyt.

-Det kan ikke sies med sikkerhet at Frode Sanni var død da tiltalte skilte hodet fra kroppen, fortsatte Backe. I rettsforhandlingene vitnet også en lege om at Sanni bare kunne vært bevisstløs.

Familien til avdøde Frode Mellemseter Sanni var til stede i retten og hørte på, som de også var under hovedforhandlingene for to uker siden.

Stor belastning

Tingretten mener belastningen avdødes familie har blitt utsatt for er enorm. Noen har måttet flytte fra hus og hjem - andre har måttet avslutte militærtjenesten sin. Så ble også 23-åringen dømt til å betale de etterlatte, mor og sønn, hver 300 000 kroner i oppreisiningserstatning.

Under hovedforhandlingene la aktor ned påstand om 18 års forvaring. Forsvarer Morten Furuholmen ba om 16 års ubetinget fengsel.

Etter at dommen falt sa dommer Backe sier det er tiltaltes unge alder og at han ikke tidligere er dømt for vold som er hovedårsakene til at tingretten - under tvil - ikke idømmer 23-åringen en forvaringsdom.