Ekstremøvelse for handelsnæringen

-Kommer vi oss gjennom dette, fortjener handelsstanden virkelig en svart t-skjorte som utøverne i ekstremsportkonkurranser får, sier Torbjørn Vågsland.

DEL

I likhet med de aller fleste som driver handel på Rjukan, jobber han alene. De ansatte er permittert, og selv står han i disken og selger bakervarer på Eydes konditori i Storgata, samt tar i mot bestilling sånn at folk får levert varene sine på døra.

Hjemkjøring

- Alle butikkene som kan, tilbyr nå hjemkjøring av varer. Vi hadde ønsket oss en felles løsning, men vi har ikke en felles betalingsløsning ennå, sier Vågsland.

-Likevel gjør vi hverandre tjenester og tar med oss varer fra hverandres butikker om nødvendig.

Vågsland tror koronakrisen vil få ringvirkninger lenge etter at tiltakene er over.

-Jeg tror dessverre ikke at alle butikkene på Rjukan vil overleve dersom tiltakene skal vare i månedsvis. 50 prosent av omsetningen til de lokale butikkene kommer fra turistene, og de uteblir jo nå. Og lokalbefolkningen er avventende og holder seg i ro, sier han.

Bedrifter innstiller

-Vi vil nok oppleve en kunstig oppblomstring rett etter at folk får beskjed om "faren over", for da er de sultne på å gå ut og møte folk. Men for min del vet jeg at bedrifter jeg leverer til innstiller aktiviteter fordi de vil være føre var økonomisk. Jeg tror til og med det spøker for julebordsesongen, sier han.

Torbjørn Vågsland fortsetter å holde oppe til tross for at alle ansatte er permitterte. Han gjør det han kan for å holde hodet over vannet.

-Vi har husleieutgifter og strømutgifter, så vi må prøve å få inn såpass at vi klarer å betjene regningene våre, sier han.

Folk vil ut

Butikksjef på Sport 1 i Storgata, Marianne Bøen, kjører daglig ut med sportsutstyr fra butikken.

-Folk vil ut i frisk luft og bruke kroppen. Jeg kjører ut alt som har med turgåing å kjøre, også ski. Det går mye joggesko og turklær, sier hun.

-Treningsutstyr til å ha hjemme er det snart utsolgt for, så det er tydelig at folk ønsker å holde seg i form selv om de skal holde seg hjemme.

Artikkeltags