Endelig - for James Bond 25, som den har hett i Norge lenge før den fikk navnet No Time to Die, fordi den skulle delvis spilles inn i Norge, og Rjukan var lenge med i kampen som et av innspillingsstedene, og Steinar Bergsland jobbet ivrig for å få verdens lengstlevende film-franchise til filmbyen Rjukan, uten å lykkes.

Men en rekke scener er spilt inn i Norge, blant annet i Nittedal og på Atlanterhavsveien, men under stort hemmelighold. Det har mange glemt, siden det hele skjedde før koronapandemien. Filmen skulle hatt premiere i april 2020, og er siden blitt utsatt to ganger. Og spekulasjoner gikk om en da en utsettelse. Men nå er det klart. 1. oktober er premieredatoen, og kinosjef Robert Jenbergsen har allerede satt opp de første forestillingene den helga.

- James Bond er stort, og går alltid bra på Rjukan, så det er jeg sikker på også blir tilfelle med No Time to Die, sier Jenbergsen som opplever at folk sakte men sikkert kommer tilbake og fyller kinosetene. Nå har han lagt ut billetter, og regner med at det vil gå unna.


Siste Craig-filmen

Hva handler så No Time to Die om?

Vel, agent 007 Bond - James Bond - har forlatt aktiv tjeneste og nyter et rolig liv på Jamaica. Freden blir kortvarig når hans gamle venn Felix Leiter fra CIA dukker opp og ber om hjelp. Oppdraget med å redde en kidnappet forsker viser seg å være langt mer risikabelt enn forventet, og leder Bond på sporet av en mystisk skurk bevæpnet med farlig ny teknologi.

Mer får vi ikke vite, men det er stengt tatt nok. James Bond er lar for å redde verden nok en gang, og han tar tilogmed ibruk den klassiske DB5'en med maskingevær inkorporert bak lyktene.

Ja, den med katapultsete du veit. Bare det er grunn nok til å ta turen på kino for å se den lengste Jams Bond-filmen hittil. Filmen klokker nemlig inn på intet mindre enn to timer og 43 minutter, og gir således et ettertrykkelig og verdig farvel til Daniel Craig (53) som James Bond. Allerede før denne innspillingen hadde Craig gitt beskjed om at det nå var nok. Men han lot seg overtale til en ny.

I en ny dokumentar om Craigs 15 år som James Bond som kommer nå vises også uvist materiale fra hans Bond-filmer.
- Jeg har elsket hvert eneste sekund av disse filmene, og å jobbe som James Bond har vært den største æren i mitt liv, sier Craig der, med tårer i øynene.

Snart 60 år

Det er også det lengste oppholdet mellom to Bond-filmer det som har skjedd nå, siden Sean Connery innledet det som skulle bli den viktigste film-franchisen i engelsk filmhistorie med "Dr. No" i 1962.

Nå har spekulasjonene gått i flere år hvem som blir den nye Agent 007 James Bond. Blir det en kvinne? Skal han fortsatt være hvit engelskmann? Det eneste som er sikkert, er at den 25. filmen ikke blir den siste.

Det er altså 59 år siden "Dr. No", og det er vel nærmest blitt et must fpr mange å ha sett alle Bond-fiknmene. Derfor blir vi ikke kvitt Bond så lett. Det er ogsp blitt Broccoli-familens stoe inntektskilde. Amerikanske alert Broccoli, som døde i 1996, var mannen bak serien. Han lanserte idéen i 1958 som fan av Ian Flemings bøker.

Siden har arvingene overtatt, og James Bond er en viktigere filmfranchise enn noensinne. Skyfall fra 2012 er den foreløpige billettsalgstoppen. Filmen tjente inn vannvittige 9,7 miliarder bare på kino, med en produksjonskostnad på bare 1,75 milliarder. Bond er big business!