Eplemost til alle døgnets tider …

Epleblomsten er en blomstrende virksomhet. Fra 40 000 til 1,4 million liter eplemost på 17 år. Her med Torunn Vale og Ole Martin Sundsvalen i den nye gardsbutikken.

Epleblomsten er en blomstrende virksomhet. Fra 40 000 til 1,4 million liter eplemost på 17 år. Her med Torunn Vale og Ole Martin Sundsvalen i den nye gardsbutikken.

Skulle du en sen nattetime kjøre langs Sauherads frodige eplehager og plutselig få veldig lyst på en leskende, frisk eplemost. Nå er det mulig. Sving av til Sauar gård. Der finner du Epleblomsten med døgnåpne butikkdører.

DEL

Reklamebukken utenfor gardsbutikken på Sauar forteller alt du trenger å vite. Via telefonen treffer du en av de ansatte, Torunn Irene Vale eller Ole Martin Sundsvalen, som geleider deg gjennom rommene som bugner av godsaker på flaske og kartong. Betaling fortar du via Vipps eller tilsendt faktura.

Vis tillit – få tillit

-Vi har jobbet noen dager for å få klar denne gårdsbutikken, og nå er vi klare for å ta imot kunder på kveldstid. Så der forsvant de møtelokalene, smiler Torunn.

-Hvilken garanti har dere for at folk betaler?

-Det har vi for så vidt ikke. Alt går på tillit, og erfaringen er at når du gir tillit, så får du tillit. Før koronatiden dro Torunn rundt på alle fylkets storsenter og snakket varmt for epleproduktet. I dag ligger alle markedsframstøt på vent, og det arrangeres heller ikke matmesser og markeder i koronatiden. Derfor måtte de finne på noe kreativt og det ble åpnet for salg av eplemost hele døgnet.

Torunn Irene Vale med Epleblomstens nye produkt - eplesirup. Snart et must (et most) innen matlaging.

Torunn Irene Vale med Epleblomstens nye produkt - eplesirup. Snart et must (et most) innen matlaging.


40 000 til 1,4 millioner

Ser vi i Epleblomstens historiebok leser vi at den første pressesesongen i 2003 ble presset 40 000 liter totalt. Til sammenlikning ble det i fjor presset 1,4 millioner liter. Epleblomsten er blitt størst på ferskpressa eplemost i Norge. I literstallene fra eplepressa er det også tatt med leiepress. Dette gjelder cirka 100 000 liter.

-Vi var også det første selskapet her til lands som tok hele eplet med i presseprosessen. Vi lot fruktkjøttet være med ned i flaskene og kartongene, forteller Torunn. Ingen har med andre ord blomstret slik som Epleblomsten har gjort de sist sytten årene.

Epleblomstens Torunn Irene Vale og Ole Martin Sundsvalen ved inngangen til gardsbutikken.

Epleblomstens Torunn Irene Vale og Ole Martin Sundsvalen ved inngangen til gardsbutikken.


Produktutvikler

Epleblomsten har også ansatt en produktutvikler i firmaet. Han heter Ole Martin Sundsvalen og har mange år bak seg som kokk. Han har vært med å utvikle et nytt produkt – en såkalt eplesirup som snart vil være fast innslag på alle kjøkken. Denne brukes som tilsetning i matlaging. Eplesirupen er blitt til ved reduksjon fra tre liter til en liten halvliter.

Allerede i flere år er eplemosten blitt brukt til å koke blåskjell, og noen bruker eplemost til å steke ribbe i. Og får å glasere steken brukes eplesirupen.

Siden du selv tar turen for å hente eplemost hos produsenten, vanker det også gode tilbud. Her snakker vi om kortreist mat i ordets rette forstand.


Artikkeltags