Gå til sidens hovedinnhold

Er Tinn attraktiv nok som turistkommune?

Det strømmer turister til Tinn om dagen, det er helt fantastisk å se det yrende folkelivet over alt i kommunen. Så det er nå fremover det blir det viktigere enn noen gang å evaluere for å se på om vi innfrir over hele linja som turistkommune. Dette er veldig relevant slik at de som har vært her er fristet til å komme tilbake, og at de formidler noe positivt slik at andre får lyst til å ta turen til fantastiske Tinn. For det er ingen tvil om at mye er bra, men vi har absolutt en vei å gå før vi innfrir på de fleste punkt, og jeg har bare tenkt å ta for meg den ene utfordringen her.

Vil bare kort nevne ladestasjoner der har vi vel litt å gå på? Hvordan ligger det an med ladestasjoner for eksempel i Austbygde og Tessungdalen? Så har vel de fleste fått med seg at det har kommet frem at det er en utfordring med parkeringsplasser på Rjukan og i nærområdene der. Noe som ordfører Bergsland definerer som et gledelig problem i RA forrige mandag. Skyttelbusser blir nevnt som en av løsningene på parkeringsutfordringene, da er vi nok flere som håper at skyttelbussene blir utstyrt med toalett.

For parkeringsproblemer er vel strengt tatt bare en bagatell som den økende turiststrømmen utløser. Det som fremstår som en mye større utfordring både for fastboende og turister er mangelen på offentlige toaletter i hele kommunen dette er vanskelig å definere som et gledelig problem. Rundt omkring i vår langstrakte kommune står, sykler og kjører en voksende gruppe (skal vi tro prognosene) turister i årene fremover, og de har nesten ingen plass å gjøre sitt fornødne. Dette har vært et problem rundt omkring i Tinn i flere år, det blir bare verre, og det må vi snarest ta tak i!

Jeg skal ikke kjede dere med for mange eksempel, men vil nevne noen. Når du kjører forbi på Neset står det stadig vekk et menneske i vegkanten og tripper med kryssa bein og prøver å komme over veien uten å bli overkjørt, på motsatt side er det hardtråkka sti inn i buskaset og i det buskaset lukter det ikke parfyme akkurat. Det er flere fastboende som flere steder har måttet slutte å plukke for eksempel blåbær og tyttebær på kjente og kjære steder fordi de ikke orker å vasse i menneskemøkk og toalettpapir. På butikken i Tessungdalen står turister på høylys dag i åpningstiden og urinerer opp etter kledningen på butikken, og det må skiltes for å prøve å unngå annen toalettgåing også. Og står du og venter på bussen i det ganske nye flotte busskuret nedenfor krysset til Luråsgrenda så kan det fort hende at toalettpapiret flagrer rundt øra på deg i sommerbrisen. Dette er bare en brøkdel, men uansett det kan ikke fortsette slik, og det er vi som politikere som har ansvaret.

Jeg er klar over at bygging av toaletter krever planlegging og at det koster. Nå har det vel allerede blitt «rota» vekk noen kroner på et toalett prosjekt så det kan jo være greit å tenke på. Det er vel heller ikke nødvendig å gjøre det så komplisert til å begynne med heller, det hadde vært fullt mulig å få til noe midlertidig som hadde fungert midt i høysesongen. Hvor vanskelig kunne det være å plassere ut festivaltoaletter på diverse plasser rundt i kommunen? Så kunne det vært en fin sommerjobb å kjøre rundt å sjekke og vaske disse hver dag, dette hadde ikke kostet all verden. Tenk så mye det hadde gjort for trivselen til turistene, og for ikke å snakke om for lokalbefolkningen og det er jo også viktig.

Det har vært diskutert og snakket mye og lenge rundt toalettproblematikken, men det holder ikke. Så fort sommeren er over må det settes ned et hurtigarbeidende utvalg bestående av personer fra relevante fora for å finne en permanent løsning.

Tor Dale Svendsen