(Telemarksavisa)

Den anerkjente journalisten fra Rauland har jobbet i NRK Telemark siden 1980-tallet, og har siden da jobbet ved kontoret i Seljord, vært distriktsredaktør i NRK Telemark og vært innom Norge Rundt. Lognvik rakk akkurat å bli med til NRK Telemarks nye lokaler i Plentybygget, før hun takket for seg, fredag.

– Det er litt rart og skummelt. Man blir litt rørt, forteller Anne Lognvik, før hun blir avbrutt av den ene kollegaen etter den andre. Alle vil ha et ord med henne, før hun går over i pensjonistenes rekker.

– Vi sees snart!

– Kan jeg gi en korona-klem, spør en annen.

Ingen tvil om at Lognvik har satt sine spor hos kollegene, etter en årrekke i rikskringkastingen.

– Fantastisk morsomt

Journalisten har vært med på en enorm teknologisk reise, i løpet av sin karriere. En utvikling som har gjort formidlingsjobben mye enklere.

– Jeg er så glad for at det er så lettvint nå. Jeg husker fortsatt da Thomas (red.adm. en kollega i NRK) fortalte at nå kommer 4G. Da kan du til og med få dekning ute på havet. Jeg trodde ikke på det, minnes hun.

Lognvik har flere historier å trekke fram fra årenes løp og oppsummerer hva det beste har vært.

– Befolkningen i Telemark. Det er så mange kreative, entusiastiske pådrivere som er åpne for pressen og har latt oss komme til, og har vært i radio og fjernsyn. Det har vært positive saker, trasige saker, men vi har blitt tatt imot med hjertevarme og åpne armer.

– Det er det som har gjort dette så interessant. Jeg synes det er et fantastisk morsomt yrke, legger hun til.

Vaktbikkje

– Hvordan opplever du at journalistikken har endret seg?

– Det blir vanskelig å snakke om nyheter, for nå publiserer vi i et bankende kjør. Men det er de gode historiene, gravejournalistikken. Gjøre en forskjell. Det har ikke blitt mindre viktig. Man må være vaktbikkje og kritisk pådriver, for makt og penger har blitt mer og mer konsentrert, sier hun engasjert.

– Maktpersoner er omgitt av en mur med informasjonsfolk. Man må ha skarpe tenner og klør for å komme gjennom, forteller Lognvik og legger til at hun ofte har blitt frustrert over å få samme standardskrivet fra politikere slik at man ikke får stilt de ubehagelige spørsmålene.

– Det har forandret seg mye. Politiet gjør det mye proffere og skjønner at vi har ulike roller. Det politiske systemet har blitt flinkere til å beskytte enn å informere.

Prisvinner

I 2017 fikk Lognvik den høythengende Kringkastingsprisen, for den gode språkbruken sin.

– Språket mitt er mine kulturelle røtter, sa telemarkingen den gang og meddelte at det var en ære å motta Kringkastingsprisen.

Juryens begrunnelse heter det blant annet at Lognvik er et språklig forbilde, som har sett på dialekten og nynorsken som et mediespråk som passer inn i alle sammenhenger.

Hylles

Fredag ble hun altså hedret av kolleger i NRK. Også Ove Mellingen, redaktør i TA, kom med en hyllest av Lognvik på hennes siste arbeidsdag.

«Anne er en institusjon i Telemark. Ingen er så god som henne når det gjelder å fange opp de spesielle, de kuriøse, de viktige, de avgjørende, de dramatiske, hendelsene i fylket vårt. Hun har gjort det med stil, med eleganse, med integritet og med stor innlevelse i mange, mange år», skriver han i sin kommentar, fredag.

Nå er det en ny hverdag som venter. Hva hun skal finne på, vet hun ikke ennå. Mer tid med barnebarna, turer i skog og mark, kanskje til og med starte en egen podkast? Tiden vil vise.

– I 40 år har jeg visst hva jeg skal gjøre. Nå er det opp til meg.