Gå til sidens hovedinnhold

Fikk 2,5 millioner kroner - nå blir det tog og omvisninger i Tungtvannskjelleren

Det var stor glede på Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) da krisepakken fra Kulturdepartementet på 2 540 000 kroner dukket opp.

Dette gjør at museet også kan åpne Rjukanbanen og Heddal Bygdetun i sommer. Nia vil i følge pressemelding også tilby unike omvisninger Tungtvannskjelleren på Vemork. Fra kornastengningen fram til pengene dukket opp fra Kulturdepartmentet hadde NIA tapt omtrent 3 millioner kroner i inntekter.

- Takket være krisepakken kan vi nå tilby et mye bedre produkt en det vi så for oss for en måned siden, opplyser Runar Lia, direktør i NIA.

Rjukanbanen i drift

Mæl stasjon åpner dørene lørdag 20. juni og holder åpent gjennom sommeren til og med 16. august. På Mæl stasjon vil det være mulighet for å delta på barne- og familieaktiviteter. Vi tilbyr omvisning på Mæl stasjon og fergeleie med blant annet besøk om bord på Tinnsjøfergene D/F Ammonia og M/F Storegut.

Toget mellom Rjukan stasjon og Mæl stasjon går tirsdag og fredag i samme periode. De nye vognene er tatt i bruk og om bord på toget fortelles historien om Rjukanbanen som transportåre i Verdensarven Rjukan-Notodden Industriarv.

Omvisninger

I sommer åpner vi for omvisninger i Tungtvannskjelleren i perioden 20. juni til 16. august. Hver dag blir det tre omvisninger. Turene ned i Tungtvannskjelleren krever stram regi fra NIA sin side i forhold til koronasituadsjonen.

Operasjon Gunnerside ble gjennomført av 11 heltemodige sabotører, det vil derfor kun være 11 billetter til salgs per omvisning og billettene bør kjøpes i forkant på nia.no/billetter.

- Smittevernregler blir ivaretatt etter gjeldende regler, Rita Engedalen, kommunikasjonsansvarlig i NIA.

Heddal Bygdetun åpner dørene for publikum mandag 22. juni. Smittevernreglene blir ivaretatt og mye av formidlingen vil derfor foregå utendørs.

På tunet kan du hilse på sauer og kyllinger og ta del i ulike aktiviteter. Hver dag er det mulig å bli bedre kjent med livet på en storgård i Heddal på 1800-tallet sammen med husmannen, som forteller og viser frem storgården og husmannsplassen Hola.

Nytt i år er at husmannsstua Hola er åpen for publikum. Den var i bruk til 1957 og ble kort tid etter flyttet til Heddal bygdetun. I år er det husmannen og husmannslivet som fremheves i formidlingen.