Oscarvinnerne på kino nå?

NESTE SJANSE ONSDAG: Skuespillet til Ryan Gosling og Vlaire Foy går gjennom lerretet i det som er to solide Oscar-søknader.

NESTE SJANSE ONSDAG: Skuespillet til Ryan Gosling og Vlaire Foy går gjennom lerretet i det som er to solide Oscar-søknader.

Med First man om Neil Armstrongs og familiens liv rundt månelandingen har Ryan Gosling og Claire Foy lagt inn en solid søknad om Oscar-statuett. Hva gikk de igjennom!? En film alle bør se. Det er nå du ser den på kino!

DEL

ÅRETS BESTE VIRKELIGHETSDRAMADet medfører sjeldenhetene at RA anmelder en film som ikke er av lokal art eller spilt inn i Tinn, men en begivenhet som var større enn livet selv var månelandingen som skjedde for snart 50 år siden. Den limte folk også i Tinn til TV-skjermene i 1969, og preget en hel verden. Man beregner at 4-500 millioner av verdens dengang 3,6 milliarder mennesker så begivenheten direkte på TV i 1969. Tidenes største TV-begivenhet noensinne, og umulig å slå med dagens 7,7 milliarder jordboere.

Sikker Oscar?
First man har levert årets hittil klareste Oscar-søknad. Et råptips er ikke bare at Ryan Gosling nomineres for beste skuespiller, og Claire Foy for beste "supporting role", men at de får statuetten! Filmen får sikkert også nominasjoner for lyd, scenografi, og garantert også Beste film, kanskje beste regi. Det er seks, og sannsynligvis dukker det opp et par til i tillegg. Damien Chazelle har jo allerede blitt en Academy-favoritt med 19 nominasjoner og ni Oscar-priser på de sto filmene La La Land (14) og Whiplash (5).
Fagbladet gir filmen First Man 100% i kritiker score - det vil si uten en eneste lyte, og The Guardian i England mener Gosling sikter på månen ("shoting at the moon"). Her hjemme har Aftenpostens anmelder Erlend Loe trillet terningkast 6 for det han kaller årets beste film, og kaller det en nær perfekt film. Rotten tomatoes har 89% fresh fra kritikerne og Metacritic gir en score på 84%.

Tilbake i tid
Filmen forteller om den første mannen som satte sin fot på et jordfast sted i rommet utenom jorden, og den følger ikke bare Neil Armstrongs liv, men like mye familien som satt igjen der hjemme. Det er ingen sci-fi-film, men et sterkt drama om det lille mennesket i de store begivenheter. Armstrong er sterkt preget av å ha mistet datteren til kreften. Det er nettopp filmens store styrke. Den rører og formidler det vi aldri har tenkt på. Det bakenforliggende dramaet. Filmen er tidvis sakte fortalt, og lar tankene fare, før den eksploderer i en følelse enten det er gru, glede, sorg eller lettelse.
Filmen starter med en klaustrofibisk test i en romkapsel, der du skjønner hva Armstrong gikk igjennom, og hvilke ofre han gjorde i fremskrittets tegn. Trygt? Langt ifra. Livsfarlig. Og Armstrong var flere ganger i livsfare, og flere av hans beste venner overlevde ikke "the space race", der det ble påtrengende å slå Sovjetunionen som var best på alt.

And the winner is...
Sjelden er man satt så tilbake i tidskoloritten som her. En herlig nostalgi fra da verden var enklere og mer optimistisk. Ryan Gosling gjør sin beste rolle som den innadvendte Armstrong. Kjærlig far, men så hektet på romeventyret at han ikke forstår familien som er igjen. I en scene gir kona, spilt av Claire Foy sin største Oscar-søknad for best birolle, der hun i klartekst forteller romhelten at det er hans jobb å ta farvel og si ifra at de kanskje ikke vil se han igjen, noe Armstrong ikke er istand til å ta innover seg. Den etterfølges av en fabelaktig rørende scene der vi skjønner at barnas sjelsliv er mer utviklet enn romfarerens. En episk film, om du måtte være i tvil.

Vises igjen
De to første forestillingene på Rjukan Kino var ikke imponerende besøkt, men publikum var fornøyd, ifølge kinosjefen.
- Jeg setter den nok opp noen flere ganger, men folk må kjenne sin besøkelsestid. Jeg kan ikke vise film som få går for å ser, sier kinosjef Robert Jenbergsen, som selv skal benke seg for det som kanskje er årets beste på kino.
Gjør deg selv en tjeneste, og ta turen på First man på Rjukan kino onsdag kveld, eller på en senere oppsatt forestilling. Enten du har opplevd månelandingen på TV eller ikke, er dette noe du må ha med deg - og det på kino. Skuespillerprestasjoner kommer ikke stort bedre enn dette, og når det samtidig viser den lille mann ute i verdensrommet - slik en hel verden opplevde det - så setter det i høyeste grad et perspektiv på våre liv når vi idag er i ferd med å globaloppvarme jorden vi bor på.

Artikkeltags