Tinndølen kom inn i travsporten for 10 år siden og har eid en rekke hester etterpå. I den senere tid har han også startet som oppdretter av travhester og har hatt umiddelbar suksess. To av hans hester deltar i jakten på store penger denne helga.

– Trav og avl er den perfekte avkoblingen for meg. Jeg synes avlsbiten er veldig interessant og har fire avlshopper nå ved siden av løpshestene. Både Carte Blanche og Ruth Reerstrup som er mødrene til de to klasseløpsfinalistene jeg er oppdretter av, er hester som betydde mye for meg tidlig. Begge er solgt videre, men jeg følger dem like tett som hestene jeg selv eier, sier Flåta som kjøpte sin første travhest i 2011. Den het Ramos Boy og ble en stor suksess med over 800 000 kroner innkjørt.

Lørdag er det hoppene som har sine finaler. 500 000 kroner venter vinneren i hoppekriteriet som går for 3-årige kaldblodshester i V75-1. En outsider til seieren er Stig Flåtas Nordsjø Anna som vant sin kvalifisering på enkleste vis sammen med Åsbjørn Tengsareid.

– Nordsjø Anna er litt fersk ennå, men hun har et bra hode, så jeg tror hun kan ta en trippelplass. Hun var veldig bra i kvalifiseringen, sier Flåta.

Team Øverdal fra Drangedal har kvalifisert Voje Linn til samme løp. Hun blir bedre og bedre og er en annen outsider i løpet etter annenplass i kvalifiseringen. Kusk er er telemarkingen Lars Anvar Kolle. Storfavoritten i løpet heter Dunungen og trenes i Sverige av Jan-Olov Persson, mannen bak fenomenet Järvsöfaks.

Flåtas neste mulighet er en hest han er oppdretter av, Golden Eye SF, som kommer ut i V75-3 som er hoppekriteriet for varmblodshestermed 750 000 kroner til vinneren. Etter seier i kvalifiseringen, er hun en av utfordrerne til storfavoritten Readyforwine. Det er Ove Wassberg som trener og kusker 3-årshoppa. Vinner hun, får Flåta 15 prosent i en oppdretterbonus som utbetales av travselskapet. For jobben som er gjort med hesten fra moren ble bedekt.

– Får hun ikke for hardt press i tet, kan hun ihvertfall være på trippelen, sier Flåta.

To i samme løp

Søndag har telemarkingen to hester i samme løp. Thunderball SF som han er oppdretter av, men altså har solgt videre. Så er det Charleston Volo som han eier selv og har i trening hos Frode Hamre. I manges øyne den største outsideren bak ID Exceptional som blir favoritt i løpet. Annenplassen i kvalifiseringen var veldig sterk i det som var den første starten i regi Frode Hamre. 750 000 kroner venter vinneren her også.

– Jeg har veldig god tro på Charleston Volo. Det er veldig god hest som kommer til å bli enda bedre neste år, men jeg håper og tror han kan være god nok til å vinne allerede søndag. Løpet han gjorde på Jarlsberg i mai var rett og slett rått, men da ble han presset i omganger i tet. Han har taklet det og kommet seg videre. Det blir veldig spennende søndag, sier Flåta.

Stig Flåta driver som eiendomsutvikler av boliger og hytter i egen regi. Han jobber mye, men setter alltid av tid til travsporten når han har mulighet til det.

– Jeg vil være på plass på Bjerke fra fredag til søndag. Det er et av årets store høydepunkt, så det ser jeg veldig fram til, avslutter han.

GV-dominans

Det er mange andre telemarkinger med muligheter denne helga. Jan Kjeldsen og Jorunn Kvaase Realfsen eier Grisle Tore GL som ble tredje i det svenske derbyet. Tangen Bork blir stor favoritt til seierssjekken på 750 000 kroner, men Grisle Tore GL er en av de som har tatt størst steg bak han på vei mot finalen. I varmblodets oppgjør kan Geir Vegard Gundersen ta sin fjerde strake trenerseier. Han kusker selv favoritten Cicero TG, mens sønnen Magnus kusker outsideren Kræsj. Telemark-innslaget her er Visconto som eies av Øistein Eriksen og trenes av hans bror Roald Eriksen. Fra det dårligste sporet ser det tøft ut å hente seg mer enn en premie, men sistepremien i løpet er på hele 75 000 kroner.

Stall Am fra Porgrunn feiret kriterieseier med Føynland Anna denne helga i fjor. I år har hun slitt, men etter en femteplass i det svenske hoppederbyet, så hun enda bedre ut som tredje i kvalifiseringen til det norske hoppederby, tross galopp tidlig i løpet. Klosterskogen-kusken Tom Erik Solberg kusker i kampen om 750 000 kroner.

Hans Even Andersen har ei herlig hoppe i Glamour Tilly TE som kan overraske i finalen av hoppederby for varmblodshester hvor en million norske kroner venter vinneren. Paramount Tile som ikke er blant de heteste favorittene i samme løp, er trent i Sverige, men oppdrettet av Vestmarka AB. Bak det pseudonymet skjuler Ståle Lindgren seg. Skiensmannen som står bak MegaFlis er også en svært suksessrik oppdretter med sitt Tile-oppdrett.