Den største forbrytelsen passerte i helga 50.000 besøkende på kino i Norge på tross av at kinoene er stengt i de største norske byene. Krigsfilmen som handler om hva som skjedde da norske jøder ble deportert til Auschwitz med båt og tog for å bli ført rett inn i gasskamrene har gått på Rjukan kino siden premieredagen 25. desember, og har fått flotte kritikker av norske anmeldere. Filmen ligger i skrivende stund på på 8,1 på verdens viktigste filmnettsted imdb som tyder på at publikum også er sterkt grepet av filmen, som tar for seg miljøet rundt familien Braude som havnet midt i deportasjonen.
Nå har kinosjef Robert Jenbergsen satt opp flere forestillinger av filmen.
- Det har gått jevnt med den hittil, men det er mer å gå på, men folk må belage seg på å se den denne uka, eller neste, sier Jenbergsen, som får holde kinoen åpen med de korona-tiltakene de har nå.

Trygt på kino
- Det kommer i snitt et tyvetalls personer per kinoforestilling, og vi har god plass, i tillegg til at vi tar alle forholdsregler, så det skal være helt trygt å gå på kino sier Jenbergsen, og henviser til at de fleste arrangementer er avlyst og det meste er stengt rundt om i Norge etter de siste innstramminger for å stoppe smittespredningen.
- Jeg har valgt å sette opp filmen også på førstkommende lørdag kveld for en gangs skyld, og vil sette den opp også i kommende uke hvis den går godt, og jeg vil anbefale folk i alle aldre om å få den med seg, sier kinosjefen.
Men det er altså denne og neste uke som er tidspunktet hvis du vil se filmen på kino.
- Dette er absolutt en film du bør se på kino for å få den rette stemningen, mener han.
Kritikerne har vært gavmilde i sine anmeldelser av filmen som er basert på den omdiskuterte boka med samme navn av Marte Michelet, som har hentet både 6, 5 og 4 på terningen. Det er kjent at Michelet også mener at viktige norske motstandsfolk, deriblant vår egen helt Gunnar "Kjakan" Sønsteby snudde ryggen til da deportasjonen skjedde i 1942.

Oj, en ordentlig god norsk storfilm!
VG's anmelder Morten Ståle Nilsen lot seg overraske av filmens kvalitet da han skrev ovenstående overskrift.
"Dette er noe såpass sjeldent som en norsk «storfilm» som griper skikkelig tak i deg. Den er gripende, vellaget og viktig", mener anmelderen som triller terningen til terningkast 5.
"En film for historiebøkene" utbasunere Dagsavisen, mener filmen skårer å alle punkter og gir terningkast 6.
"Med «Den største forbrytelsen» har vi fått en sober og solid spillefilm om jødeforfølgelsene i Norge, med skuespill som gjør inntrykk." Skriver Dagbladets anmelder Inger Merete Hobbelstad. Terning 4.
"Filmen feller en nådeløs og hardtslående dom over nordmenn under krigen. Den største forbrytelsen er en medrivende film om ofrene for jødeforfølgelse i Norge. Med få unntak ribbes nordmenn for all ære." Skriver Aftenpostens Ingrid Åbergsfjord. Terning 5.

Den største forbrytelsen er godt spilt, har imponerende tidsbilde og cgi, og er verdt å få med seg. Filmen er satt opp denne og enste uke på Rjukan Kino. her er litt mer fakta om det som skjedde denne dagen i 1942.