Gå til sidens hovedinnhold

Fokus på Dronning Margrete I som samlet Norden til ett rike

Foreningen Norden har satt fokus på Dronning Margrete den første, og hadde invitert til foredrag om henne før den danske filmen som er p vei blir satt opp i førpremiere i foreningen.

Foreningen Norden på Rjukan er i gang igjen etter koronastillstand, og har planlagt en aktiv høst. Mandag var det invitert til foredrag om Dronning Margrete I, som samlet hele Norden i Kalmarunionen Danmark, Norge og Sverige i perioden 1389/1397–1521. Da lå Island, Færøyene og Grønland under Danmark, og Finland og Åland under Sverige, slik at hele Norden var samlet i ett rike. Den første unionskongen var Erik av Pommern, som ble kronet til felles nordisk unionskonge i Kalmar i 1397. På dette tidspunktet hadde imidlertid foreningen allerede eksistert i 8–10 år.

Dette fikk tidligere stortingsrepresentant Åse Arna Klundelien foredra om i foreningen. Den tidligere Ap-politikeren som også har vært fylkesordfører i Buskerud, som den første kvinne i Norge, er medlem i For Norden i Øvre Eiker, og var invitert til Bibliotekkjelleren på Rjukan bibliotek for å holde ette foredraget av hennes bekjente Tove Kristiansen Bye.

Det ble et interessant foredrag som satte tydelig på kartet hva foreningen jobber med, et større samarbeid mellom de nordiske nasjonene.

Samlet Norden

- Margrete var født i 1353, like etter svartedauden, og hun ble gift 10 år gammel med den 13 år eldre Haakon. Ekteskapet skulle ikke fullbyrdes før hun var "mannbar", det vil si før hun hadde hatt sin første menstruasjon. Faren Valdemar Etterdag hadde ingen mannlig tronarving. Hun var litt av en kvinne, fortalte Klundelien.

- Den 10 år gamle barnebruden ble ført til Akershus slott i Oslo der hun ble skjøttet av svenske Birgitta av Vadstena, som i dag har en klosterorden oppkalt etter seg, Birgitta-ordenen, mens ektemannen kong Haakon var i krig i Europa og drev med kapring og sjørøveri, kunne hun fortelle.

- Hun var tøff. Som 15-åring skrev hun brev om at Haakon måtte se å komme seg hjem, og det var en tid da den store pesten kom tilbake gang på gang. Men hun skrev også brev som 17-åring om fattigdommen i Norge, og at de sultet på Akershus festning. Og hun ba om at hun kunne befale at hun måtte kreditt i en forretning i Oslo. Noe som var farlig å si, da det kunne oppfattes som kritikk av kongen, dvs. landsforræderi. Hun var både modig og frekk, understrekte Klundelien.

Lader til filmen

Foreningen Norden lader altså opp til den danske storfilmen om Dronning Margrethe som kommer i november. Foreningen har en suksessfull vervekampanje som har ført til at foreningen er i sterk vekst på landsbasis. De som melder seg inn på deres nettsider å, får medlemskapet både i år og neste år for ett års pris, i tillegg til danskebåttur med DFDS.

I Tinn inviterer de også til gratis førpremierefrestilling på filmen på Rjukan kino i november, for alle som er medlemmer. De har sikret seg 50 billetter til forestillingen i avtale med kinosjefen. I alle fall er det november som har vært planen, for filmen premiere i Norge er skjøvet til 22. februar.

- Foreningen Norden i Tinn inviterer alle medlemmer til å se filmen gratis med oss. Vi holder møte en time i forkant, fortalte Øystein Reidar Eriksen til de fremmøtte. Han informerte også om at det blir holdt opplesning i november i forbindelse med at Åland fikk selvstendighet under Finsk styre.


Den første regjerende

Dronning Margete var den første regjerende dronningen i Norge og i Danmark. Før det hadde det bare vært konger som regjerte. Da den unge kong Olav Håkonsson av Norge og Danmark døde i 1387, var hans mor, dronning Margrete, blitt riksstyrer i begge riker.

Hun videreførte som representant for det norsk-svenske folkungedynastiet, kravet på Sverige, som hennes mann, Håkon VI, hadde blitt fordrevet fra i 1364–1365. Fra 1389 hadde hun også den reelle makten i hele Sverige, etter at hennes tropper hadde beseiret og fanget den svenske kongen Albrecht av Mecklenburg ved Falköping.

Dronningen opplevde at deres eneste sønn døde brått, og da Haakon også døde, endte hun opp på tronen som regjerende dronning. Det kan du få med deg i filmen. Det er en spennende historie om er filmet i den danske storfilmen som kommer, med Trine Dyrholm i hovedrollen.