Forskere i Bø vil stanse korona-viruset: - Det hjelper ikke med smittetiltak kun vi har råd til

LEDER PROSJEKTET: Førsteamanuensis Mona Sæbø leder prosjektet

LEDER PROSJEKTET: Førsteamanuensis Mona Sæbø leder prosjektet Foto:

Prosjektet "Catch & Kill" som blant andre forskere fra Universitetet i Sørøst-Norge er en del av, ble nylig tildelt 16 millioner kroner av Norges Forskningsråd sammen 4 millioner fra Bø-selskapet Standard Bio AS. Målet er å finne et materiale som kan stanse bakterier, sopp og virus i vann og luft. Materialet skal også kunne stanse SARS-CoV-2-virus, som fører til korona.

DEL

(Telemarksavisa) På Universitetet i Sørøst-Norge sine hjemmesider kan man lese at USN-forskere skal utvikle et nytt type materiale for rensing av mikrober i vann og luft, sammen med Bø-selskapet Standard Bio AS, SINTEF og University of New South Wales. Det er forskere fra både USNs Institutt for mikrosystemer i Vestfold og Institutt for natur, helse og miljø i Bø som er med på utviklingen. Det er førsteamanuensis ved sistnevnte institutt, Mona Sæbø, som skal lede prosjektet.

Vil drepe virus

Målet med prosjektet er å finne et materiale som kan redusere konsentrasjonen av virus, bakterier og sopp i vann og luft. Sæbø forteller at de i deres forskning ser på hvordan aktivt kull tiltrekker seg og holder på fuktighet, og hvordan de kan utnytte dette.

- I forbindelse med dette er det særlig dråpesmitte som er i fokus. Vi ser på ulike måter å tilsette midler til kullet som gjør at det stanser virus det har trukket til seg. Derav navnet "Catch & Kill".

De skal så designe, produsere og teste en "Cath & Kill" prototype for rensing av luft. Resultatet kan da bli en helt ny rensemetode klar til produksjon og bruk, og det satses på å distribuere internasjonalt. Sæbø forteller også at sluttproduktet kan være med på å få ned koronasmitte.

- Man ser særlig at i trange rom med mange folk så er det høy korona-smitte, og nå har vi sett fra Kina at smitte kan gå via aircondition-anlegg. Da er det klart at en slik luftrenser som vi er i gang med å produsere nå vil være gunstig.

FANG OG DREP: Sluttproduktet til produktet skal fange og drepe virus, bakterier og sopp.

FANG OG DREP: Sluttproduktet til produktet skal fange og drepe virus, bakterier og sopp. Foto:

Tett samarbeid

Over Lerdahl som er gründer og ansvarlig for produktutvikling i Standard Bio AS sier det er et lykkelig samarbeid mellom dem og USN.

- Samarbeidet med USN fungerer veldig godt, noen av forskerne er også ansatt litt hos oss og litt hos universitetet. Vi er opptatt av å gjøre ting, og ikke bare prate. Derfor er det viktig å ha med folk med høy kompetanse innen deres felt, forteller Lerdahl.

Standard Bio har en kommersiell rolle i utviklingen av produktet, og Lerdahl forteller at det handler mer om evolusjon enn revolusjon.

- Vi ønsker å utvikle produkter som er basert på høy kompetanse, og erfaringer fra tidligere arbeid. Det er også viktig for oss at produktene vi ender opp med skal være billige. Det er lite nyttig for oss å lage et produkt som skal hindre spredning av virus hvis det ikke er tilgjengelig for så mange som mulig.

Standard Bio har også et særlig bærekraftig fokus.

- Det vil være gunstig å lage produkter med materiale som er gjenvinnbart. Da kan man skape et billig og bærekraftig alternativ til produkter som allerede er tilgjengelige.

Prosjektet har formell oppstartdato 01.10.2020, men er allerede så smått i gang.
Artikkeltags