(Telemarksavisa)

Odd er blant lagene som har sluppet til færrest sjanser i ligaen denne sesongen, men fortsatt har det vært flere personlige feil som har ført til baklengsmål. Etter 0–5 tap mot serieleder Molde i helgen var forsvarssjefen, Odin Bjørtuft, veldig skuffet.

– Det er blytungt, selvfølgelig. Spesielt måten det skjer på. Et skudd som går via en av våre spillere, en dødballscoring også er Josh maks uheldig. Jeg skal selvfølgelig ta en del av skylda, fordi det er jeg som skal være sjefen bak der. Jeg føler på det, så nå må vi sørge for å holde nullen mot Viking for å få opp selvtilliten igjen, forteller midtstopperen etter fredagens trening.

Han var borte fra trening på torsdag fordi han følte seg dårlig etter treningen på onsdag, men var i langt bedre form på fredagens økt. Dette er den første sesongen hvor han spiller uten sin faste makker, Steffen Hagen.

– Det er jo annerledes å spille med en sentral midtbanespiller som ikke har spilt så mye stopper før, men jeg føler at det bare blir bedre og bedre, sier han.

Skuffet

Han har selv vært i sentrum for et par av de personlige feilene som har ført til baklengs i år, og 22-åringen er skuffet over egne prestasjoner så langt denne sesongen.

– Jeg skal være så ærlig å si at jeg ikke er fornøyd med det jeg har levert. Spesielt fordi jeg vet at toppnivået mitt er mye høyere. Jeg er skuffet over at jeg ikke har vært bedre. Jeg skulle gjøre dette til en bra sesong, for å komme meg ut. Heldigvis er det fortsatt mange kamper igjen, og det er god tid å snu det på, forteller han.

Som for de fleste andre fotballspillere er utlandet noe han ønsker, men han er klar på at han ikke stresser.

– Jeg har ikke dårlig tid, men jeg har satt meg et mål om å dra ut etter denne sesongen. Om det ikke går så er det ikke noe problem, for jeg er jo fortsatt bare 22 år. Som midtstopper skal man gjerne ha litt erfaring for å bli hentet, og jeg er jo mest sannsynlig ikke på toppen av karrieren før i slutten av 20-åra, så sånn sett så har jeg greit med tid, forteller en åpen Bjørtuft.

– I tillegg skal alt klaffe. Jeg vil ikke reise ut uten at jeg er klar for det. Man har jo sett mange eksempler på det med flere spillere de siste årene. De kommer hjem igjen uten å ha fått utviklet seg særlig fordi de ikke har spilt kamper, og det har ikke jeg lyst til, fortsetter han.

Trener Jan Frode Nornes legger ikke skyld på enkeltspillere når han har analysert baklengsmålene så langt denne sesongen.

– Mange av målene vi slipper inn er et resultat av at ting kanskje ikke henger sammen tre trekk tidligere. Vi prøver heller å se på helheten, altså hvordan vi kan forsvare oss bedre som et lag, informerer han.

Stoppe stjernen

Åtte mål på de sju siste kampene har Vikings spiss, Veton Berisha, virkelig funnet formen. Bjørtuft vet godt hva som venter han på lørdag.

– Jeg har spilt mot Berisha mange ganger, og vet godt hvordan han bruker fotballferdighetene sine. Han liker å stikke inn bak forsvaret, så om man klarer å demme opp for det så bør det gå fint, sier han.

– I tillegg er en han jævel på banen, så vi må ikke bite på triksene hans, ler han.

– Hvordan håndterer man en spiller som tar i bruk alle triks for å komme under huden din?

– Hvis jeg svarer med samme mynt så blir han fyrt opp, og da tror jeg at han blir litt dårligere. Det er i alle fall min erfaring etter å ha møtt han tidligere. Hoff og jeg kledde jo av han i fjor. Det handler om å frustrere han på flere måter.

Midtstopperen legger vekt på hvor viktig denne kampen er for Odd.

– Den er rett og slett kjempe viktig. Vi må slå tilbake med en seier. Jeg har sett denne uka at vi er en gjeng som har lyst til å slå tilbake, meg selv inkludert. Jeg tror det er en tent gjeng som møter opp på lørdag, til tross for varmen, sier han.

Revansje

Det har svingt mye av prestasjonene til Viking denne sesongen, men på sitt beste er de blant landets beste.

– Det er en tøff match, men det kan jeg nesten si om alle lag. Det er uhyre jevnt i Eliteserien bak Molde og Glimt, så det er helt åpent. På sitt beste er Viking et topp fire lag, men så har det svingt av prestasjonene deres også, sier han.

– Viking er aggressive, hardtarbeidende, pågående og direkte. De løper, har mye power og vilje, spesielt med Berisha helt der oppe. De spiller åpne kamper, og det virker å passe dem bra. Vi ønsker å kontrollere ballen i lengre perioder så vi ikke får brudd imot. Viking har mye kontringskraft, så det må vi demme opp for, fortsetter han.

Ved første øyekast på kampprogrammet skal Odd inn i en periode nå hvor det bør være muligheter til å ta bra med poeng, men både Strømsgodset og Sandefjord har begynt å finne formen.

Det kommer mange kamper på kort tid nå, i tillegg er det jo en cupkamp også. Kampen på lørdag er ekstremt viktig for å sette tonen for de neste ukene. Jeg håper vi er ordentlig revansjelystne, og at vi slår tilbake så fort som mulig. Det er de signalene gruppa har gitt den siste uka også, avslutter treneren.

Trolig lagoppstilling mot Viking: Rossbach. Ruud, Bjørtuft, Lekven, John Kitolano. Joshua Kitolano, Jørgensen, Kaasa. Rolantsson, Bakenga, Svendsen.