8.mai på Vemork

VEMORK:  Den 8.mai blir det kransnedleggelse  og foredrag på Vemork. Bildet viser sist det  ble  lagt ned krans her.   H.K.H. Kronprinsregent Haakon  og den britiske ambassadøren på Vemork-75 års markeringen for Tungvannsaksjonen den 28.februar.

VEMORK: Den 8.mai blir det kransnedleggelse og foredrag på Vemork. Bildet viser sist det ble lagt ned krans her. H.K.H. Kronprinsregent Haakon og den britiske ambassadøren på Vemork-75 års markeringen for Tungvannsaksjonen den 28.februar.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det blir markering av frigjøringsdagen og den nasjonale veterandagen likevel. På Vemork blir det kransnedleggelse og foredrag, mens kinoen på byen inviterer til filmvisning.

DEL

FrigjøringsdagenManglende mobilisering for 8.mai gjorde at komiteen i forrige uke avlyste årets markering. Nå sørger Norsk Industriarbeidermuseum for at det blir en markering likevel i samarbeid med Tinn kommune. Det forteller NIA-direktør Runar Lia.

- Sammen skal vi få til en markering , forteller han.

Det hele skjer tirsdag 8.mai på ettermiddagen.

- Varaordfører Sanja Pasovic vil holde en kort tale ved Minnesmerke her oppe på Vemork. Deretter inviterer vi til foredrag inne med Trond Aasland, som er seniorrådgiver her hos oss. Foredraget heter «Takk, tilgivelse og fred». Han tar utgangspunkt i freden 8.mai i vår del av Telemark, aksjonen på Vemork. Det blir også koblinger til den fredsbyggingen Unesco står for, opplyser han.

Arrangementet varer i 1 ½ time. Deretter inviterer Tinn kommune til gratis filmvisning i Rjukan kino.

- Vi setter opp filmen «Insyriated – Det var en gang et land». En sterk film som har fått terningkast seks av flere anmeldere, forteller kultursjef Marit Kvitne.

Historien kretser rundt en mor som er fanget sammen med sin familie i en leilighet i Damaskus mens borgerkrigen raser utenfor. Regissør Phillip Leeuw har uttalt at han har laget filmen fordi han ønsker oppmerksomhet rundt hverdagssituasjonen for vanlig sivile folk.

Kultursjefen er glad for initiativet til NIA på 8.mai.

- Nå klarte vi ikke å få på plass et arrangement på byen i år. Derfor er det fint at NIA åpner dørene. Vi håper veteraner og alle andre har mulighet til å markere dagen., understreker hun.

- Hva med framtida for dagen her i Tinn?

- Jeg har varslet at vi skal ta en evaluering av 8.mai markeringen vi har hatt på Rjukan og se på hvordan vi kan gjøre det i framtida.. De to siste årene har det vært dårlig publikumsoppslutning. Nå prøver vi dette og får dermed et bredere grunnlag å foreta evalueringen på, så får vi se hva vi gjør neste år, understreker hun.


Artikkeltags