I sving med å pynte i sentrum helt frivillig

Det går unna når de frivillige i nystartede Rjukan Vel tar grep for å gjøre byen penere. I disse dager pynter de byparkene i overensstemmelse med Tinn kommunes tekniske avdeling.

DEL

RJUKAN VELDe siste dagene har flere av byens parker fått en rydding og oppjustering fra ivrige frivillige i Rjukan Vel. Velforeningen startet høsten 2017 i etterkant av diskusjoner om hva som skulle gjøres og hvem som skulle få byen klar til turistsesongen når teknisk etat var underbemannet. Siden da er det dannet et interrimstyre og en kommunikasjonsgruppe for frivillige på facebook - "Rjukan Vel - Vi jobber for verdensarven", en gruppe som har litt over 200 medlemmer. Noen av de ivrigste var igang onsdag kveld under kommando av Åshild Langeland i Rjukan frivilligsentral, som også sitter i interrimstyret.

Bevarer det pene
- Blir det ikke fint nå, spør Langeland retorisk når vi dukker opp på Olaf Bergs Plass som nå populært kalles Vaskekoneparken etter at det kom statue til ære for de skjulte hverdagsheltene i industribyen.
Rundt statuen ble det feid og luket, men man fant ut at mosen rundt brosteinene som er lagt rundt selve skulpturplattingen.
- Men den bør vaskes, blir de enige om.
- Vi tar bare graset rundt steinene, for mosen er pen å se på, sier Vigdis Røsshammer som er en av de frivillige som gjerne gjør det fint i byen. Og det er mange som er begeistret for at det blir pent.
- Så flott det blir! Dere gjør en kjempejobb, roper Ann Kristin Fagerholt når hun passerer med bilen og tildeler høylytt ros fra åpent bilvindu når hun passerer og ser det blir plantet blomster og grønt i to "tungtvannstønner" ved statuens sitteplasser.

Park for park
Tidligere på dagen er parken ved Rjukanhuset strigla opp, om enn ikke hele.
- De skal i gang med restaurering av Birkeland/Eyde-ovnen og rundt der blir det midlertidig forsøplet mens arbeidet med isblåsing skal pågå, men vi tok områdene rundt, forklarer Langeland, og viser til at de foruten raking og luking planter blomster og gjør andre nødvendige ting for at det skal bli penere.
- Vi fikk ganske greie fullmakter i samtale med Rugaas på teknisk, sier Langeland, som ser at de nok bør trå til med grasfrø der det er gravet opp ved siden av nylagte fortau langs Vaskekona. Det er en gjeng på seks i gang, hvorav tre av dem er i interrimstyret som ledes av Marit Herzeth. Hun ivrer for at byen skal ta seg ut når turistene ankommer byen.
- Egentlig burde det vært blomstereng her istedet for grassplen, mener Herzeth, og forteller om at hun selv har kjøp slike frø på Felleskjøpet.

Mye å ta tak i
- Hvem eier egentlig området i skråninga ved Rjukan kirke, lurer Jørgen Sando på. Han har sett seg lei på at området er nedgrodd og forsøpla.
- Det er nok å ta tak i, og vi håper at flest mulig blir med å bry seg om sitt nærområde, sier Herzeth. De oppfordrer til at folk blir med i facebookgruppa og gjerne blir med på en av dugnadene, eller tar grep i eget nærområde. I fjor var det flere som gjorde gjengs jobb rundt der de selv bor eller driver butikk. Resultatet var at byen ble mer representativ. Samtidig er formen, grenseoppganger og avtalen med Tinn kommunes tekniske avdeling ikke helt avgjort. Det var flere som synes det var sårt da kritikken om manglende byvedlikehold kom i 2017, men dugnadistene er ikke i tvil om at det hjalp.
- Se på de fine blomsterbedene som allerede nå var oppe i mai i år. En fryd å se, sier Herzeth, og viser til at dette er det Bjarne Bråthen og Gaby Larsen som har stått for, og ikke Rjukan Vel.

- Bli med!
- Her bør vi sette tulipanløk til høsten, mener Herzeth og peker, og så snakker de om flere områder som skal tas. Bjørg Mogen orker ikke å ligge mer på knæra for å luke idag, og forteller litt om det som skjer ved Handelshuset i Storgata, som hun ser daglig.
- De fant til slutt vannrørlekkasjen i gata, og bygget skal males nå, forteller hun om bygget som har fått nye svenske eiere det siste året.
- Jeg veit ikke hva som skjer med bedene, men de bør graves opp, sier hun om bedene rundt handlesenteret som har stått upleid i flere år, og nå fremstår som et villniss.
- Jeg fikk ikke tak i Bjarne idag. Han var ikke på jobb, sier Langeland, og forteller implisitt at kontakten med kommunen er god og kommandolinjene er klare. Men da blir neste runde torsdag i neste uke da, sier Langeland og får bekreftelser fra de andre.
- Og har du lyst til å bidra, eller bli med den muntre gjengen som bidrar til å gjøre byen pen, så er du veldig velkommen på facebookgruoppa, så ser man hvor vi er og hva som skjer, sier Langeland.

Artikkeltags