-Altfor mange barn går inn i jula med en klump i magen fordi mamma eller pappa drikker for mye. For dem betyr sene kvelder og mer tid med foreldrene at de får med seg mer av drikkingen, påpeker Pettersen.

Ikke flere unnskyldninger

Hun forteller at det som kan fremstå som hyggelig stemning for en del voksne, kan oppleves som skremmende for barn.

-Barn blir fort utrygge når voksne drikker alkohol. Det gjelder de fleste barn, og spesielt de som har opplevd for mange ganger at mamma eller pappa drikker for mye.

Hun mener voksne må bli flinkere til å si ifra, og droppe unnskyldningene for ikke å blande seg.

-Det kan være skikkelig ubehagelig å gjøre noe når noen trår over en grense. Det viktigste er at du lytter til magefølelsen og gjør noe for barnet. Altfor mange barn lider under at vi voksne ser, men overser, sier Pettersen.

Bekymret for innstramminger

En rapport fra Av-og-til og Rambøll har vist at de som tidligere drakk mye, ser ut til å ha drukket betraktelig mer under pandemien. I tillegg er høyere alkoholkonsum rapportert i større grad blant de som bor med barn, enn de som bor uten barn.


-Vi er glade for bevisstheten man har fått om hvordan nedstengingen gikk ut over barna, og at man har ventet til det siste med tiltakene som rammer dem hardest. Samtidig er desember den måneden nordmenn drikker mest alkohol, og med innstrammingene i uteliv og mer hjemmekontor er vi redd enda mer av alkoholen nå drikkes foran barna, sier Pettersen.


Råd til deg som er utrolig for et barn:

1. Ta kontakt: Vis barnet at du ser hva som skjer. Vis at du bryr deg og skjerm barnet fra de voksne som har drukket for mye. Trekk barnet bort fra situasjonen og finn på noe annet.


2. Ta grep: Snakk med foreldrene om hva du har sett og føler. Det kan være lurt å vente til de er edru.


3. Snakk med andre voksne: Ser de det samme som deg? Hva kan dere gjøre for å hjelpe? Ring gjerne Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111 for å få tips og råd i den situasjonen du står i, fra fagpersoner.