Et sprekere Gaustaområde

RIL OG GKT: Leder av Rjukan IL Einar Rist ønsket velkommen, og presenterte prosjektet før det ble foretatt offisiell åpning.

RIL OG GKT: Leder av Rjukan IL Einar Rist ønsket velkommen, og presenterte prosjektet før det ble foretatt offisiell åpning.

Artikkelen er over 1 år gammel

Rjukan IL og samarbeidspartnere åpnet fase 1 av det nye løypeprosjektet ved foren av Gaustatoppen med inviterte gjester og ministafett med små og store skiløpere. Etter navnekonkurranse ble navnet Svartdal-løypa presentert på åpningen.

DEL

IMPONERENDE DUGNADSPROSJEKT VED GAUSTADen offisielle åpningen av Fase 1 av løypeprosjektet "Et sprekere og mer tilgjengelig Gaustaområde" fredag kveld ble et spenstig arrangement i to faser, akkurat som løypeprosjektet som er litt over halvferdig. I Gaustablikksalen på Gaustablikk Høyfjellshotell var involverte samt et par representanter for hver av de mange hytte-interessentene og vel'ene i området invitert, sammen med grunneiere og investorer. Del to var åpning av løypa og stadionområdet. Den nye Gaustakongen, Mikael Jönsson, var også til stede og kastet glans over arrangementet.

RIL og GKT
Leder av Rjukan idrettslag, Einar Rist ønsket velkommen, sammen med Britt Svartdal som har vært primus i samarbeidskomitéen som har fungert som arbeidsgruppe for prosjektet. Selv om familien Svartdal har solgt seg ut av Gaustablikk, er engasjementet forsatt stort, og Britt fortalte om prosessen og hva man har lykkes med i det unike dugnadsprosjektet. Rjukan IL og GKT (Gausta Kvitåvatn Turistforening) har drevet fram prosjektet som nå kan vise til 6 nye kilometer med opparbeidede langrennsløyper, der deler av løypa er så bred at den også fungerer som gangsti for de som vil gå utenom de trafikkerte veiene i området. Første fase har kostet 14,5 millioner kroner, noe som er et stort løft for området.

Helårlig bruk
Løypene er laget for hel-årlig bruk, og vil være gangstier og sykkeltraséer i sommerhalvåret, og er finansiert av alt fra lokalt næringsliv, utbyggere, næringsfond og Tinn kommune i tillegg til grunneiere og ikke minst hyttefolket selv, som også har vært representert i byggekomité og styringsgruppe. Første del av prosjektet var klart til snøen kom, med enkelte små områder som skal gruses bedre av hovedentreprenør Skårberg Maskin, som håper de også får tilslag på andre fase av prosjektet, som innebærer at det hele blir en rundløype. Det er om lag 4 kilometer ny løype i tillegg til tilstøtende fasiliteter. Anbudet er ute i disse dager.

Svartdal-løypa
Første del av prosjektet har altså kostet 14. 5 millioner, hvorav 4 millioner er tippemidler, endel er dugnad og momsrefusjon, mens Tinn kommunes politikere har bevilget inn med 1,5 millioner. Fase 2 som skal igangsettes har en prislapp på omlag 11 millioner, og gjengen som har sagt A sier også B. På presentasjonen fikk vi høre hvordan prosjektet hadde blitt til som en idé allerede i 2010, mens prosjektet som nå åpnes startet i 2015. Selve snorklippingen var det Reiselivssjef Steinar Bergslands som foretok, og dermed avduket man også navnet Svartdal-løypa, med bindestrek, oppkalt etter Olav Svartdal som først så mulighetene og satte det hele i gang i området etter å ha drevet Rjukan Fjellstue.

God tilvekst
Deretter ble det stafett i en kort-runde med fem sammensatte lag fra Rjukan IL, Tinn IL og Tinn Skiskytterlag, der det var premie for alle deltakere, men de mange fremmøtte tilskuere, deriblant mange svenske og danske, koste seg med varm kaffe, buljong og varm og god kjøttsuppe servert av Mathuset Eydes Torbjørn Vågsland.
Det er ingen tvil om at Gausta Skisenter har fått en viktig tilvekst i Svartdal-løypa, som allerede er godt tatt i bruk. Det viste ikke minst en rykende fersk dronefilm av løypa som ble vist for de fremmøtte.

Artikkeltags