Gå til sidens hovedinnhold

Gaustablikk 50 år: Hvor hadde Rjukan vært idag uten den visjonære Olav Svardal?

Artikkelen er over 1 år gammel

Mine foreldre bygde hytte på Løkjestaul som var ferdig i oktober 1945. Den gangen var det i tillegg til Svineroi-hytta og 3 setre, bare 8-10 hytter i hele dette området som i dag vei er mest kjent som Gaustablikkområdet.

Dette endret seg ikke mye før etter innspillingen av ”Heroes of Telemark” hvor Olav Svartdal var standin i skiscenene til Kirk Douglas i vinteren 1965. Da fikk han øynene opp for dette området ved foten av Gaustatoppen. Han ønsket å bygge hotell der og hans pågangsmot medførte at han fikk med seg de rette personene som tente på ideene hans. Da planene om hotellet var ferdige, startet også arbeidene med å bygge vei inn til der hotellet skulle ligge i 1968. 13. juni 1970 sto hotellet ferdig med 50 rom og de første gjestene ble mottatt av Olav og Didi Svartdal som vertskap.

Hotellet ble en suksess fra første dag og spesielt Olav Svartdal var hovedårsaken til dette. Hans lune væremåte gjorde at gjestene følte seg spesielt velkomne. Han snakket med alle og dette medførte at mange gjester kom igjen år etter år. Didi Svartdal bør i denne sammenheng heller ikke glemmes.

Hotellet hadde til å begynne med bare en heis og to nedfarter, men dette var nok til at f.eks. alpinlandslaget la sesongoppkjøringen dit i mange, år bl.a. fordi forholdene ble lagt så godt til rette for dem. I 1995 feiret hotellet 25 år og dette ble markert på flere måter. Bl.a. ”lagde”de sin egen rødvin, en Cotes de Rhone hvor de fikk tegnet egen etikett som kunstneren Erlend Grøstad lagde: Hans versjon av Gaustatoppen sett fra Gaustablikk.

Det som særpreget alle årene Olav Svartdal drev Gaustablikk, var at han bygde opp Gaustablikk sten for sten, bygde bare ut ”etterat pengene var tjent” og egenkapitalandelen forble solid, hvilket ikke overalt har vært en selvfølge i denne bransjen.

I 90-årene overtok etter hvert deres barn, Brit og Lars, stafettpinnen og fortsatte sine foreldres livsverk. Siste trinn i denne utviklingen er at et svensk selskap overtok eierinteressene i Gaustablikk i 2018. Med det har det kommet både nye eiere og større visjoner inn i bildet.

Hvor hadde Rjukan vært idag uten den visjonære Olav Svardal? Det som er litt underlig er at dette 50-årsjubileet ikke er markert på noen som helst måte. Burde ikke Rjukan-samfunnet og media markert dette?