Trosset is og kulde på 1200 meter

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Natt til fredag ble en viktig milepæl nådd i arbeidet med ny og bedre vannforsyning til Gaustaområdet. Under særdeles krevende forhold ble vannledning som skal gi nytt og friskt vann senket i et islagt Djupetjønn.

DEL

VANNLEDNINGEN TIL GAUSTAOMRÅDETEn ny grunn til å juble og puste ut for daglig leder Asbjørn Alseth og resten av staben i Brødrene Alseth AS.
- I natt ble en viktig milepæl nådd, under særdeles krevende forhold. Vannledning som skal gi nytt og friskt vann til Gaustablikk blei senket i Djupetjønn. Dette betyr at det nå er sammenhengende ledning mellom Djupetjønn på 40 meters dyp og vannbehandlingshus i Vatnedalen, opplyser Brødr. Alseth AS på sin facebookside.

Kulda kom
Isen har lagt seg på Djupetjønn, og det har vært en kamp mot klokka og kuldegradene, og man har stått på både dag og natt for å bli ferdig.
- Vi blir ferdige med jobben en dag eller to før opprinnelig ferdigstillelse av hele anlegget. Siste uken har vært preget av kulde, og isen har lagt på vannet. Arbeidene har i stor grad pågått fra båt, båten har vært isbryter siste uken, alt man tar i rundt vannet er is, kort sagt er alt i og rundt Djupetjønn is for øyeblikket, opplyser Asbjørn Alseth.
- Til tross for dette har det aldri vært noe alternativ å gi opp. Vi er svært stolte over de som har trosset kulde og vær siste perioden for å få dette i havn. Livet på 1200 meter er ingen spøk i slutten av november-måned, slår Alseth fast.
Når settes vannet på i Vatnedalen?
- Det vet jeg ikke, men tror det er ganske nært forestående at Tinn kommune distribuerer videre, sier Alseth.

Kamp mot klokka
Brødrene Alseth AS har hatt entreprisen, og har leid inn nødvendig ekspertise. Den siste uka har dykkere fra Telemark Seaworx hatt en kald og tøff jobb med å renske hull og lade på anvisning fra skytebas. Det er Telemark Seaworx som har sveiset PE-ledning som er trukket i fjellet, og som har bistått med sveising og tilknytning av ledning ved påhugg.
Før det har man siden sist RA skrev om saken trukket 500 meter ferdig trukket PE-ledning gjennom mikrotunnelen som ble boret til tjønnet. En tunnel med en diameter på vel 30 centimeter. Det har vært jobbet hardt for å rekke trekking og fundamentering for kum innen vinteren melder sin ankomst. Arbeidene med trekking skulle tatt to og en halv uke, men de klarte å gjennomføre det på fire dager.

Ekstrem jobb
- Man må ha en ekstrem vilje og tæl for å få til dette, det har vært mange innovative og grensesprengende elementer i denne jobben, forteller Alseth.
- Arbeidene ved Djupetjønn har foregått på omlag 1150 meters høyde. Etter krav fra NVE skal inngrep i størst mulig grad ivaretas og føres tilbake i opprinnelig stand. Dette er gjort ved at fiberduk har vært lagt over eksisterende terreng som ikke er berørt av graving og sprengning, torv og mosegrodd stein legges over fiberduk, videre legges jord og sprengstein på innsiden av dette igjen. Gjennom området er det gravd grøfter på inntil 2,5 meters dybde. Vanskelighetsgraden for å oppnå et slikt resultat er særdeles høy. Det er Torbjørn Brekka som har ledet arbeidene på stedet, og som skal ha en stor del av æren for det meste som har foregått oppe ved Djupetjønn, understreker Alseth.




Artikkeltags