«Kjakan» i opptak: Ble varslet om jødeaksjonene i forkant

Gunnar "Kjakan" Sønsteby (1918-2012). Her signerer han en av sine bøker i bokhandelen på Rjukan.

Gunnar "Kjakan" Sønsteby (1918-2012). Her signerer han en av sine bøker i bokhandelen på Rjukan.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Journalist Marte Michelet kommer torsdag med det som omtales som en ny «bokbombe». I et opptak fra 1970 forteller Gunnar Sønsteby at han visste om jødedeporteringene tre måneder før de skjedde. Det skriver VG .

DEL

– Ja, vi kom borti dette tre måneder før dette ble iverksatt, og da var det vår hundre prosent oppfatning at jødene ville bli tatt i Norge, står det transkribert i Marte Michelets bok fra et intervjuopptak med Gunnar «Kjakan» Sønsteby fra 1970.

Helt nytt er det imidlertid ikke, ifølge faglig leder Mats Tangestuen ved Jødisk Museum Oslo.

- Jeg kjenner til dette, for det har vært publisert tidligere. Utover det vil jeg gjerne lese hele boka i kontekst, med fotnoter og alt, før jeg uttaler meg mer i denne saken, sier Mats Tangestuen til VG.

Det var historiker Christopher Harper som skrev om Kjakans forhåndskunnskap i en artikkel i Samtiden i 2015. I artikkelen siterer Harper tidligere journalist og forfatter Ragnar Ulstein, som selv var løytnant i Kompani Linge under krigen. Det var Ulstein som intervjuet Norges mest kjente krigshelt som research til en bok han selv skrev på 70-tallet, og Ulstein er den samme som Marte Michelet har intervjuet i boken «Hva visste hjemmefronten? Holocaust i Norge: Varslene, unnvikelsene, hemmeligholdet». Michelet, som er datteren til Jon Michelet, ga i 2014 ut den omdiskuterte boken «Den største forbrytelsen. Ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust»

Det har kommet svært lite informasjon om hennes nye bok, som lanseres torsdag. VG har lest kapittelet i boken som omhandler opptaket av Sønsteby. Der reises spørsmål om hvorfor Gunnar «Kjakan» Sønsteby bare denne ene gangen snakket om at han visste om deporteringen av norske jøder tre måneder før det skjedde. Hvor fikk han informasjonen fra? Varslet han videre? Hvilken rolle spilte den svært hemmelige forbindelsen mellom Sønsteby og «hans» fire i Statspolitiet? Dette er spørsmål Marte Michelet stiller i boken. VG har forsøkt å få en kommentar fra Hjemmefrontmuseets fungerende leder, førsteamanuensis Frode Færøy, til denne saken, uten hell. Til Dagsavisen tidligere i uken - i forbindelse med en annen sak rundt Marte Michelets bok - sa Færøy imidlertid at han ikke ville kommentere før etter pressekonferansen torsdag. - At forlag smører tjukt på er ikke noe nytt. Vi får lese boken når den foreligger og forholde oss til det som står der, sa Færøy til Dagsavisen.

Marte Michelet har ikke ønsket å gi noen intervjuer før pressekonferansen torsdag. Båndopptaket det vises til i kapittelet er fra Hjemmefrontmuseets arkiv. Det ble gjort en transkribering av opptaket, men delen hvor Sønsteby forteller om forhåndsvarselet ble aldri omgjort til tekst. Ifølge boken forteller Gunnar Sønsteby i opptaket at han ble varslet om deportasjonen av «sine» folk i Statspolitiet. Denne opplysningen skal Sønsteby aldri ha gitt noen andre steder.

I opptaket som Marte Michelet refererer til i sin bok, forteller Gunnar Sønsteby at de varslet flere jødefamilier, og at noen av dem tok advarslene på alvor, og flyktet til Sverige. Han sier imidlertid at de ikke prioriterte å redde jødene.

– Vi skulle slåss. Vi skulle ikke hjelpe folk. Vi skulle lage noe positivt ut av frigjøringen av Norge. Så vi kom ikke særlig borti dette og fant det ikke riktig heller å gjøre det, sier han ifølge boken.

I samme avis anmelder Guri Hjeltnes boka. Hun triller terningkast fire.

«Boken scorer høyt på terningen for å være drivende lesning, spennende, og for å skape offentlig interesse for viktige okkupasjonstemaer. Men den triller noe ned fordi den drevne skribenten Michelet så lett kunne gitt dette viktige stoffet, med så mye sprengstoff, litt mer modning og kontekst fra verdenskrig og okkupasjonssamfunn" skriver Guri Hjeltnes, anmelder, historiker og direktør for Holocaustsenteret i Oslo.


Artikkeltags