Følger i keeper-pappas fotspor

FAR OG SØNN I MÅL: Pappa Knut Aas (49) fikk se at sønnen Tarjei Byholt Aas (16 om fire dager) tok over i mål i Rjukanhallen i kampen mot Stokke.

FAR OG SØNN I MÅL: Pappa Knut Aas (49) fikk se at sønnen Tarjei Byholt Aas (16 om fire dager) tok over i mål i Rjukanhallen i kampen mot Stokke.

Rjukans mangeårige keeperklippe Knut Aas startet som 16-åring. Fire år før sønnen Tarjei Byholt Aas blir 16 fikk han dispensasjon for å spille på A-laget, og tok over for far i buret.

DEL

HÅNDBALLKnut Aas er kjent for å stenge buret på håndballbanen, ofte når Rjukans A-lag trenger det som mest. Akkurat slik gjorde han det også lørdag, da et av topplaga Stokke stod på andre banehalvdel. Men denne dagen vart litt spesiell. For godt spill av Rjukans målvakt, ville medføre større sannsynlighet for at sønnen Tarjei fikk debutere.

Fire dager før
Tarjei er 15, men med fire små dager før han er gammel nok til å spille for A-laget, slik regelverket er i Norges Håndballforbund. Men da Rjukan andrekeeper Vidar Zcimarzceck sliter med skade, sendte Rjukan dispensasjonssøknad, og en stolt 15-åring kunne torsdag vise fram disp-søknaden på mobilen. Han fikk debutere som andrekeeper på Rjukan, fire dager før tida. Og pappa Knut gliste godt da han så sønnens tenning ute på nordsida av Rjukanhallen.

Inn mot slutten
Det var først mot slutten av en spennende kamp at en tent andrekeeper Tarjei Aas fikk muligheten, etter at pappa Knut hadde stengt buret. Og Tarjei gjorde ikke skam på innhoppet, selv om han ikke fikk tatt så mye som han hadde håpet. Applausen fra publikum, som alltid heier på debutanter runget. Tarjei har lenge vist på G16 at han har arvet sitt fars talent og teft.
Og sjøltilliten er det ingenting i veien med. Han mener sjøl at han er nærmere faren i nivå enn det faren er villig til å innrømme.

Ikke tilfeldig
- Det er vel ikke tilfeldig at du spiller håndball og havna i mål?
- Jo, det er fordi jeg liker drakta, spørker Tarjei.
- Nei, jeg har jo sett pappa spille, og når han redder alt så har jeg lyst til å lære det samma. Jeg er fornøyd med innhoppet.
- Var det ikke skummelt når Stokker nærma seg?
- Det var ikke skummelt. Jeg følte vi hadde kontroll. Jeg følte jeg visste hva jeg skulle gjøre, sjøl om jeg burde tatt siste ballen, sier en selvsikker Tarjei, som får mange tips av Rjukans klippe.

Egen idrett
- Jeg føler jeg har litt å bidra med. Og man må like å stoppe ballen og få den på deg! Han er på et helt annet stadium enn jeg var på den alderen, og fortsetter'n så er det bare han sjøl som avgjør hvor god han blir. Når du står i mål driver du din egen idrett. Da er det viktig å ha hue med seg, og ha ro i huet, og gjøre deg forberedt. Jeg er mest sliten i hue etter en kamp, mener pappa Knut.
I G16-kampen som gikk et par timer før fikk Tarjhei en ball rett i fleisen på straffe. Men det skulle ikke stoppe ham denne lørdagen.
- Nei, men jeg følte jeg var mye bedre før den ballen. Men jeg redda jo straffa! Og jeg rista det greit av meg, mener Tarjei, som ikke noe øyeblikk var redd for at A-lagsdebuten skulle ryke.

- Har det som skal til
Trener Gjermund Ingolfsland er godt fornøyd med A-lagsdebutanten, og ser talentet.
- Han har det som skal til, og det krever teft, men det er mye en målvakt skal kunne, og det tar mange år å utvikle det, sier Gjermund, som har sett at utviklingen har vært veldig god på G16-laget.
- Han har begynt å trene mer, og da utvikler han seg. Han har tida foran seg, men fortsatt mye å jobbe med. Man skal være tøff og trene mye, men er det noe Tarjei har, så er det treningsiver, vilje til å jobbe og tenning, så med mye trening, så blir det blir bra det, mener Ingolfsland.

Artikkeltags