(Telemarksavisa)

– Skal vi hente kompetanse, unge, velutdannede mennesker og deres familier til Notodden, må vi legge forholdene til rette. Derfor er tre tomter kjøpt. Jeg skal ikke drive veldedighet, men det vil være gunstig å ha et kort på hånda i intervjusammenheng i form av en splitter ny enebolig, sier Hans Arne Flåto.

Bruker Eyde og Holta-metoden

Gründeren og bedriftseieren bruker oppskriften til både Sam Eyde og Holta-familien. Eyde bygde først Grønbyen for sine arbeidere, Villamoen fra 1906 og framover for sine funksjonærer og ingeniører for så å følge opp med Egne Hjem og Tinnebyen, Holta bygde første Kanalbyen (1917) med hus for sine arbeidere og Kanalveien med hus for funksjonærer og ingeniører for siden å følge opp med hus på 50-tallet både på Meaksmoen og Tveiten for jernverksarbeidere.

– Vel, nå er vel dette i en litt mindre skala, men jeg ser poengene deres for å bygge for egne ansatte. i lys av deres behov for arbeidskraft. Nå var vel deres behov noen ganger større enn det jeg har. Likevel ser jeg på dette som en mulighet for å få nye innbyggere til Notodden og kvalifisert arbeidskraft til Keytouch AS, sier Hans Arne Flåto, som har signert kontrakter for i alt 1,5 milliarder kroner de neste fem årene.

Har fått signaler

– Jeg tror Hans Arne her treffer blink og at det kan føre til at noen av mine venner og kamerater fra oppveksten flytter hjem igjen. Når vi snakker om tilflytting, er det alltid arbeidsplasser det strander på. Jeg tror bolig kan være et smart trumfkort å spille ut, mener Thomas Tinne som sammen med faren sin, Mattis, har jobbet med byens ferske boligfelt i en årrekke. De første planene var det Mattis som lanserte så tidlig som i 2005. Thomas Tinne har solgt solgte hele feltet og det er nå er Heimgard Bolig som står for utviklingen hele feltet. Tinne mener også at koronapandemien har forsterket hjemlengsel fordi det har vært langt friere her enn i Oslo. Også det å kunne bo her og ha hjemmekontor er noe han tror kan forsterke hjemflytting.

– Jeg er ute av prosjektet, men det er klart jeg ønsker at dette feltet skal bli en suksess og med dette salget på tre tomter er utviklingen i gang. I tillegg er det tre andre som er i dialog med utbyggerselskapet. I august skal Notodden Boligbyggelag også legge fram sitt prospekt med 13 boliger i rekke og leiligheter, sier Thomas Tinne, spent på utviklingen.

Ingen bekymringer

– Jeg skal ikke gi bort boligene, men legge til rette for at ansatte hos oss i Keytouch i teknologiparken «oppi bakken» skal få et botilbud i kort avstand fra jobben, sier Flåto – også det i Eyde-ånd da Grønbyen og Villamoen ble etablert. Tomtene han har kjøpt koster 870 000, 980 000 og 1 million. Flåto kjøper i likhet med Norsk Hydro i 1917 også tomter av Tinnes grunn i 2021. Det er med andre ord mange historiske tråder i saken.

– Jeg har ingen bekymringer for denne investeringa fordi jeg vet at husene vil kunne selges på det åpne markedet om nyansatte ikke er interessert. Kanskje jeg er litt feig som ikke smelte til med fem med en gang, sier Flåto og trekker pusten: – Dersom dette bli en suksess, skal jeg bygge fem eneboliger i trinn 2 i Nybuåsen, lover Flåto.

– Hyggelig – og jeg tror det er smart. Skal vi få befolkningsvekst som er nødvendig for Notodden i framtida, må vi lokke de til oss med gode jobber og gode bo- og oppveksttilbud. Flåto serverer nå begge deler, sier Tinne, som kjapt byttet hatt til kommunepolitiker.

Interessant forsøk

– Jeg har moro av å gjøre et slikt forsøk i arbeidet med å gjøre Notodden mer attraktiv som tilflyttingsby. I nyere tid er ikke dette prøvd ut. Selv har jeg dessuten aldri bygd hus selv og privat har jeg slått det fra meg, men med dette prosjektet høster jeg jo den erfaringen også, sier Flåto.

– Og jeg vil jo ikke tape penger selv om jeg skal selge eller leie ut til egne ansatte, sier Flåto, spent på mottakelsen i intervju med kandidater til de ulike jobbene som fortløpende skal utlyses etter ferien.