Det var mange som håpet, men få som trodde at Parasite skulle stikke av med en Oscar eller to, men at den skulle stikke av med fire av de seks viktigste hadde ingen trodd på forhånd. Men slik ble det altså. Av seks nominasjoner dro Parasite med seg beste film, beste manus, beste regi og beste internasjonale film til store ovasjoner i Dolby Theater i Hollywood. Filmen har gått en seiersgang fra filmfestival til kino, og har for kort tid siden også hatt premiere på kino i Norge. Nå kan du se filmen på Rjukan kino i vinterferieuka, første gang lørdag og så tirsdag kveld. Besøket da avgjør om det blir mer. Det var en sensasjon, for det er første ikke-engelskspråklige film noensinne som regissør Bong Joon-ho har vunnet Oscar for beste film Parasitt. Filmen vant også i fjor høst den gjeve Gullpalmen i Cannes.

Opptakten
I Parasitt møter vi en familie på fire som bor i en nedslitt kjellerleilighet i byen. Utsikten er en glipe på gateplan mot et smug der bedrukne karer har for vane å late vannet. Med varierende hell tyvlåner de internett fra etasjen over, og for å få mat på bordet pakker de pizzaesker for en restaurantkjede i nærheten. På tross av samholdet og kjærligheten til hverandre, er det ikke stort til liv. Etter et besøk fra en venn av familiens sønn, åpenbarer det seg med ett en gyllen mulighet, en vei ut av elendigheten. Sønnen i huset har lært seg engeslk og blir engelsklærer i en rik familie. Den fattige familien griper sjansen med begge hender. Etter regissørens eget ønske, skal ikke mer av handlingen røpes her. Dette er en opplevelse som nytes best uten å vite for mye på forhånd.

Sjangerlek
Filmen er en sjangerlek av de sjeldne. Sømløst slynges man mellom varm humor, iskald thriller, familiedrama og samfunnssatire. Samtidig styrer den unna alle konvensjoner og klisjéer, slik at filmen umulig kan settes i bås. Gjør deg klar til en filmopplevelse utenom der vanlige. Regissør Bong Joon-ho har tidliger hatt suksess med den fantastiske Snowpiercer, og har også laget Netflix-filmen Okja og The Host. Før det var han kjent for trilleren Memory of Murder. Ingen av dem er tidligere satt opp på Rjukan kino.
Filmen har hentet flere ganger yatzy i terningkast seks fra anmelderne både i Norge og utlandet, og her kan du se hva de norske anmelderne har å si om Parasitt:

Terningkast 6:
«Et mesterverk – genial og uimotståelig» Aftenposten
«I en klasse for seg!» VG
«Det mest originale du kan se på kino om dagen!» TV2
«Fulltreffer fra Sør-Korea. Hvilken opplevelse!» Dagbladet
«Sylskarpt skrevet, ufattelig kul og tilstrekkelig ekkel – alt du trenger, og mere til» FilmMagasinet
«Mesterlig og konstant uforutsigbar» Dagsavisen
«Leken, storslått og stram» Bergens tidende
«Strålende» Adresseavisen
«En av årets desidert beste filmopplevelser» Subjekt
«Fenomenal og full av overraskelser – fortjener å vinne Oscar» 730.no
«En helt unik opplevelse» Nordlys
«En filmopplevelse av de sjeldne!» FVN
«Lett å forstå hvordan denne filmen har tatt verden med storm!» Kinomagasinet
«En godtepose av en film!» Filmfront

Terningkast 5:
«En fryd å være med på» NRK Filmpolitiet
«Svært fengende og underholdende» Cinema
«Skarp og sjeldent oppfinnsom Gullpalme-vinner» Klassekampen
«Komisk og tragisk, morosam og brutal, og tek vendingar du ikkje såg koma» Stavanger Aftenblad
«En nytelse!» Gaffa